20 jaar Zeemanshuis Eemshaven

Dit jaar bestaat het Zeemanshuis in de Eemshaven 20 jaar. Op 15 juni 2019 wordt dit jubileum met alle vrijwilligers en bestuursleden van de afgelopen 20 jaar gevierd.

Zeemanshuis Eemshaven Foto Tjeerd Mensinga
Zeemanshuis Eemshaven. Foto, Tjeerd Mensinga.

Het Zeemanshuis

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 45 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Bezoekers kunnen hier onder het genot van een hapje en een drankje onder andere tv kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis is in 1999 opgericht en sinds 2004 gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers. Aan het einde van het jaar, met Kerst, krijgen alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan dragen bedrijven mee.

Viering op 15 juni

Op 15 juni wordt het jubileum met bestuursleden en barvrijwilligers, en alle oudgedienden van de afgelopen 20 jaar gevierd. Op 15 juni begint om 13:00 uur een speciaal middag programma bij het Zeemanshuis. Oud-medewerkers van het Zeemanshuis zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden bij [email protected] Het belooft een boeiend programma te worden. Met gastsprekers, bbq en muziek!

Ontstaan van het Zeemanshuis

Eind 90-er jaren ontstond er in de Eemshaven de behoefte aan een opvangmogelijkheid voor truckers en zeevarenden. Met name in de weekenden moesten chauffeurs en bemanningsleden wachten op het laden en lossen en was er geen plek om even te vertoeven.

Door een initiatief van de kerken in de regio in 1999 een van de loodsen in de Eemshaven als onderkomen ingericht. Hier werden zeelieden en truckers in huiselijke sfeer ontvangen. Met steun van kerken en sponsoren, waaronder het ITF en Groningen Seaports is een stuk grond gevonden en een permanent verblijf gebouwd: het huidige Zeemanshuis, dat in 2004 in gebruik is genomen.

Zeemanshuis 20 jaar.