21ste Antwerp Race zaterdag 18 oktober van start

De fine fleur van de Belgische en Zeeuwse zeilwereld verzamelt zich in Breskens en Terneuzen. Onder hen de Olympische zeilers Sebastien Godefroid, Evi van Acker en Philippe Bergmans. Ook de winnaar van de voorbije Transat Quebec – Saint Malo, Christophe Bullens is er bij.

In de twee jachthavens van Zeeuws Vlaanderen is de drukte al een tijdje aan gang. Voor alle 225 deelnemende jachten is het immers verzamelen geblazen voor HET evenement dat het zeilseizoen sluit: de Antwerp Race. Voor het merendeel van de schippers en hun bemanningen is dit een enige gelegenheid om het beste van zichzelf te geven. Maar voor een kwart van de vloot is dit de bekroning van een lang en intensief wedstrijdseizoen. Voor iedereen –van semi prof tot gelegeheidsracer- is dit evenement hun niet te missen Antwerp Sea Miles.

De Olympische zeilers Sebastien Godefroid, Evi Van Acker en Philippe Bergmans schepen in op respectievelijk de Moana en de Vitaya. Dat kan een spannende strijd worden vermits de twee jachten in dezelfde categorie uitkomen; de IRC 1.
Er zijn 9 categorieën, herkenbaar aan de gekleurde vlaggen die achterop de deelnemende boten worden gevoerd.

De grootste verwachtingen liggen echter in het roer van de Red Sapphire van Christophe Bullens. Deze 6O Voets maxi maakte de voorgaande jaren furore als de Fujucolor III waarmee o.m. zeillegende Loic Peyron oceaanraces bedwong. Bullens heeft er dit jaar de Quebec Saint Malo trans-Atlantische wedstrijd mee gevaren en overtuigend gewonnen. Als er één in staat is om de line honours neer te zetten is het deze boot wel. De Line Honours is de eer om als eerste, uit Breskens gestarte boot de finishlijn voor het Zuiderterras in Antwerpen te doorvaren.

Hoewel de maxi’s als een aparte klasse worden gezien en dikwijls de show stelen omwille van hun grootte en de spectaculaire snelheden die ze kunnen ontwikkelen, zijn ze niet minder onderhevig aan de filosofie van deze race. Iedereen moet hier aan kunnen meedoen, vinden de organisatoren en dat betekent dat alles volgens de veiligheidsregels van de scheepvaart moet verlopen. Recent werden nog maxi’s geweigerd omdat ze de voorschriften van de scheepvaartinstanties aan hun zeillaars lapten.

De starten worden gegeven vanaf 09u50 in Breskens en vanaf 10u20 in Terneuzen. De weersvoorspelling belooft windkracht 2 tot 3 vanuit westelijk, later zuidwestelijke hoek, lichtjes afnemend naarmate de race Antwerpen nadert. Het ziet er niet naar uit dat het snelheidsrecord zal worden gebroken. De aankomst van de eerste jachten wordt voorzien rond 14u30.

De finishlijn wordt gemarkeerd door een denkbeeldige lijn tussen een blauwe vlag op de wal, iets voorbij het Zuiderterras op rechteroever en een geankerd schip in het midden van de Schelde.

Het publiek dat het drukste moment van het jaar op de Antwerpse rede wil volgen, kan post vatten op het Strand van St.-Anneke en meelopen met de vloot van jachten tot aan de jachthaven op Linkeroever. Of vanaf de Rijnkaai op rechteroever tot aan het Zuiderterras. Iedere gefinishte boot krijgt een kanonschot. Het merendeel van de jachten vaart door naar de jachthaven rechteroever – Willemdok, waar de sfeer van het Eilandje het meest ‘yachting’ is.

Na de race volgt rond 22u00 de prijsuitreiking in de loods van een van de organiserende clubs, de RYCB, aan de jachthaven Linkeroever.

Bron: Antwerp Race, 17-10-2008;