29 innovatieve successen maritiem MKB in boek gepubliceerd

Vrijdag 17 april heeft secretaris-generaal Chris Buijink van Economische Zaken het eerste exemplaar van het boek ’29 MKB successen’ in ontvangst genomen. De uitgave bevat ervaringen van 29 deelnemers aan het subsidieprogramma ‘Innovatie Prestatie Contracten’. De ceremonie vond plaats bij het bedrijf Rubber Design in Heerjansdam en werd bijgewoond door enkele deelnemende bedrijven.

Het boek werd uitgereikt door Pim van Gulpen, voorzitter van Vereniging Holland Marine Equipment en vice-voorzitter van Scheepsbouw Nederland. Van Gulpen benadrukte nut en noodzak van dit subsidie-instrument. Ook ziet Van Gulpen een bredere toepassingsmogelijkheid van het IPC, bijvoorbeeld op de gebieden export en milieu.

In het boek ’29 MKB successen’ kunt u lezen hoe de ondernemers zowel individueel als in collectieve projecten het innovatieproces hebben ervaren. Diverse vernieuwende producten zijn inmiddels ontwikkeld. Drie bedrijven hebben prestigieuze prijzen gewonnen dankzij IPC-gelden. Zo heeft IMC BV de internationale ‘Seatrade Award’ gewonnen met de door het bedrijf ontwikkelde ‘Safewinch’ en is in 2007 Mampaey BV met het DOT-systeem de winnaar geworden van de ‘MKB innovatie Top 100’. Machine- en Lierenfabriek Kraaijeveld won in 2008 de Maritime Innovation Award.

Het IPC minimaliseert de administratieve lasten voor deelnemende bedrijven, want deze worden afgevangen door de penvoerder. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van branche-expertise. De branche zelf wordt geprikkeld om de bedrijven op te sporen, uit te dagen en te bundelen. Tenslotte bepaalt de ondernemer zelf waar en hoe hij wil innoveren; hij behoudt de maximale verantwoordelijkheid.

Inmiddels begeleidt uitvoeringsorganisatie HME drie IPC’s met in totaal 63 MKB bedrijven. U kunt het IPC-boek hier downloaden of een hard copy opvragen bij Scheepsbouw Nederland (tel. (079) 353 11 65 of e-mail: [email protected]).

Foto: Chris Buijink (links) en Pim van Gulpen (rechts)

Bron: Scheepsbouw Nederland, 22-04-2009;