45 jaar windenergie in Nederland

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat in Nederland de eerste stappen werden gezet in de ontwikkeling van windenergie voor het opwekken van elektriciteit. Ter gelegenheid daarvan vindt op 13 december 2017 een informatieve en feestelijke bijeenkomst plaats in De Rode Hoed in Amsterdam. Diverse betrokkenen van het eerste uur zullen daar aanwezig zijn of het woord voeren.

In 1972 werden gelijktijdig op de Technische Hogeschool in Eindhoven, bij De Kleine Aarde in Boxtel en aan de Universiteit van Amsterdam initiatieven ontplooid die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de start van de ontwikkeling van windenergie voor het opwekken van elektriciteit. De achtergronden ervan waren verschillend. In Eindhoven was men op projecten in derdewereldlanden gericht, in Boxtel op de ontlasting van het milieu en in Amsterdam wilde men een tegengeluid laten horen voor de kernenergieplannen van de Nederlandse regering.

Commercieel
In de jaren erna kwam er ook een commerciële ontwikkeling op gang. Henk Lagerweij wist als eerste een windturbine met een vermogen van 2,2 kW te ontwikkelen. Dit leidde tot de oprichting van een onderneming die – met vallen en opstaan – is uitgegroeid tot een bedrijf met 45 miljoen euro omzet in 2015 en meer dan honderd werknemers in dienst. Overige ondernemingen kwam vooral ook uit de landbouwmechanisatie voort. Sommige bedrijven die machines voor agrarische doeleinden maakten, gingen zich volledig op de productie van windturbines richten.

Snelst groeiend
Momenteel is windenergie de snelst groeiende energiebron. Er worden windturbines gebouwd die ongeveer even groot als de Eiffeltoren zijn en met gemak de zwaarste stormen kunnen doorstaan. Op zee worden windturbineparken ontwikkeld met tientallen turbines, die gezamenlijk grote steden volledig van elektriciteit kunnen voorzien. Het lijkt erop dat voor deze projecten geen subsidie van de overheid meer nodig is.

Feestelijke bijeenkomst
Het groeiende succes van windenergie in Nederland, na 45 jaar innovatieve initiatieven, is een feestelijke bijeenkomst waard. Tijdens de bijeenkomst zal het woord worden gevoerd door Diederik Samsom, Henk Lagerweij, Chris Westra, Geert Bosch, Fon ten Thij en tal van andere betrokkenen. Er zullen mensen in het zonnetje worden gezet en vanzelfsprekend zal ook de balans worden opgemaakt. De bijeenkomst wordt met een feestelijke borrel afgesloten. Woensdag 13 december 2017, van 10.30 tot 18.00 uur. De toegang is gratis; een bijdrage van 50,00 euro wordt op prijs gesteld.

CWC
De bijeenkomst in De Rode Hoed is een initiatief van Chris Westra Consulting in Amsterdam. Chris Westra was in de jaren zeventig een van de pioniers en schreef tal van publicaties over windenergie, waaronder de boeken Windwerkboek. Wat mogelijk is met windenergie (samen met Herman Tossijn) en het tweetalige koffietafelboek Offshore Wind. Clean Energy from the Sea (2015). In voorbereiding is Zet ze maar op zee (verwacht in het voorjaar van 2018).

Door: Chris Westra