47 zeekotters voerden actie in Rotterdam met gratis vis

  • binnenland

Afgelopen zaterdag 27 augustus zijn 47 zeekotters naar Rotterdam gevaren om actie te voeren tegen het visserijbeleid van de EU. De vissers hebben een rondje voor de Erasmusbrug gevaren en deelden daarna gratis vis uit aan voorbijgangers. Er wordt door de EU de komende jaren geleidelijk een aanlandplicht ingevoerd. Wat voor de schippers betekent dat zij alle bijvangst mee naar wal moeten nemen. De bijvangst van te kleine vis moet omlaag en de EU wil de vissers op deze manier dwingen om selectiever te werk te gaan.

Job Schot Voorzitter van de Stichting Eendracht maakt Kracht en Visser: “Het gaat goed in de visserij, het gaat goed met de tong en de schol, een gezonde visstand. En dat willen wij vissers graag zo houden. Met de nieuwe regels die ingevoerd gaan worden mogen wij te kleine vissen niet terug gooien in zee maar zijn we verplicht ze mee te nemen aan wal, waar ze vernietigd gaan worden. Terwijl het grootste gedeelte overleefd als wij ze overboord gooien en de rest wordt opgegeten door andere vissen en door vogels”. De visserijwet van de EU wordt in fases ingevoerd tot en met 2019.

Daarnaast vinden de vissers dat zij steeds meer beperkingen opgelegd worden. Er komen steeds meer beschermde gebieden in de Noordzee waar niet gevist mag worden en bij windmolenparken mag ook niet gevist worden. Uit een onderzoek van het Nederlandse onderzoeksinstituut Imares in 2014 blijkt dat gemiddeld 40% van het gevangen visgewicht in de Noordzee bijvangst is. In de schol- en tongvisserij ligt dit nog hoger.

Het protest op zaterdag was een groot succes voor de vissers
Het was super! Een geweldige dag, geen wanklank gehoord en prachtig weer. We hebben alle medewerking gekregen van het Havenkantoor van Rotterdam echt geweldig” aldus Schot.

 

 

Related news

List of related news articles