50 jaar Belgisch-Nederlandse mijnenschool

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vanmiddag in Oostende met haar Belgische counterpart Steven Vandeput een plaquette onthuld. Dat gebeurde ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Belgische-Nederlandse mijnenbestrijdingsschool.

De onthulling onderstreept het belang van de samenwerking op het gebied van opleiden in mijnenbestrijding. Hennis uitte al eerder de wens om de bestaande internationale samenwerkingsverbanden zoveel mogelijk te benutten en te versterken.

Nederlands- Belgische school
Met de oprichting van Ecole de la Geurre des Mines (Eguermin) kregen de Nederlandse en Belgische mijnbestrijdingsopleiding in 1965 een plek in, toen nog Zeebrugge. Directeur kapitein-luitenant-ter-zee Nico Vasseur omschrijft het als ‘een unieke school die de Nederlands-Belgische samenwerking in optimaforma weergeeft’. Het is een volledig geïntegreerde school.

Sinds 2006 is Eguermin NATO school of Excellence, de NAVO-specialist op het gebied van mijnbestrijding. Jaarlijks komen uit de partnerlanden honderden cursisten naar Oostende voor het volgen van opleidingen in het bestrijden van mijnen. Tot nu toe is dit Centre of Excellence een Belgisch-Nederlandse aangelegenheid. Naar verwachting sluiten Duitsland, Estland, Italië en Turkije zich vanaf volgend jaar aan bij de school. Bij Eguermin werken 72 Belgen en 16 Nederlanders.

Meer… Defensie 

Related news

List of related news articles