50 jaar geleden werd de 1e container gelost in Rotterdam

Op 3 mei 1966, 50 jaar geleden, arriveerde in Rotterdam onder toeziend oog van koningin Juliana ms Fairland met aan boord 226 containers. Vanaf dat moment onderhoudt rederij Sea-Land een wekelijkse containerdienst tussen New York en de West-Europese havens Rotterdam, Bremen en Grangemouth en is Rotterdam de eerste aanloophaven van Europa.

ECT werd speciaal opgericht door de Rotterdamse stukgoed-stuwadoors Quick Dispatch, Thomsen’s Havenbedrijf, Cornelis Swarttouw, Müller Progress, Pakhuismeesteren en de Nederlandse Spoorwegen om de containeroverslag te behandelen en in te spelen op deze ontwikkeling. Nog steeds is Rotterdam de belangrijkste containerhaven van Europa.

Hoe een stalen box de wereldeconomie veranderde en de Rotterdamse haven containerpionier werd
Het laden en lossen van vrachtvervoer tot 1966 was een heel gepuzzel. Vracht had verschillende vormen en maten, en havenarbeiders waren soms weken in de weer om dat allemaal op een goede manier in en uit een schip te krijgen.

Amerikaan Malcolm McLean bedacht de container
Tot de Amerikaan Malcolm McLean bedacht dat het efficiënter kon als iedereen in de wereld eenzelfde container gebruikte. Hij bedacht de container die we nu 50 jaar jaar later nog steeds gebruiken. Een stalen box van 40 ft of 20 ft, met klapdeuren. Heel simpel. “De kracht van de container is de standaardisering: iedere container heeft wereldwijd dezelfde eigenschappen, waardoor hij overal kan worden opgetild aan zijn hoeken,” vertelt Bart Kuipers, beleidsadviseur Havens bij de Erasmus Universiteit. Hij noemt de container ‘de uitvinding van de eeuw’. “Alle infrastructuur in de logistiek werd op deze standaard containers afgestemd: zeeschepen, kranen, treinen, vrachtwagens en binnenvaartschepen.”

Al snel was de container niet meer weg te denken uit de logistiek
“De stalen laadkisten zorgden voor een enorme productiviteitswinst in transport. Het kon nu veel sneller en goedkoper. Eerst lagen schepen wekenlang aan de kant, nu werd dat werk in een paar dagen gedaan,” vertelt Bart Kuipers, beleidsadviseur Havens bij de Erasmus Universiteit. “De impact op de wereldeconomie was gigantisch”. Volgens The Economist heeft de container meer voor de groei van de wereldhandel gedaan dan alle handelsakkoorden in de afgelopen vijftig jaar. En dat niet alleen, er kleven ook andere voordelen aan de container. Kuipers: “Vroeger was het bijvoorbeeld niet mogelijk om whisky te vervoeren per schip, want de havenarbeiders dronken het voor een deel op. Met een container konden ze er niet meer bij. Maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan, zoals drugs die vaak in containers worden verstopt.”

TEU: Twenty feet Equivalent Unit 
Containerlading wordt doorgaans gemeten in TEU, dat staat voor Twenty feet Equivalent Unit, oftewel een twintig voets container. Een gewone, grote container zoals je die op een vrachtwagen ziet is twee TEU. De korte, kleine container is één TEU. Werd er in 1968 nog 65,000 TEU overgeslagen, dat was al 1 miljoen in 1974, tot 12 miljoen TEU in 2015.