60.000 huishoudens Friesland krijgen zoet water per schip

Bron Pixabay

 
Een deel van Noord-Holland wordt volgende week mogelijk bevoorraad met zoet water per schip, omdat een deel van het IJsselmeer een te hoog zoutgehalte heeft.

Bij Andijk, waar waterbedrijf PWN normaliter water inneemt en na zuivering 60.000 huishoudens in West-Friesland mee voorziet, is een zogeheten ‘zoutbel’ vastgesteld in het water. Als gevolg van de langdurige droogte deze zomer lukt het Rijkswaterstaat al weken niet om het zoutgehalte naar beneden te krijgen en de gewenste drinkwaterkwaliteit na te streven.

Daarom hebben Rijkswaterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) de Tweede Kamer gisteren laten weten een voor Nederland ‘unieke’ maatregel te treffen: aanvoeren van vers zoet water per schip uit andere delen van het IJsselmeer.

Als de problemen aanhouden zullen volgende week speciale schepen kwalitatief water winnen uit andere plekken van het IJsselmeer, waarna PWN er drinkwater van kan maken. Op termijn kan door middel van ‘doorspoelen’ met rivierwater de zoutbel bij Andijk geheel verdwijnen.