72% minder winst voor Shell door lage olieprijs

  • binnenland

Shell maakt een winstval van 72% in het tweede kwartaal van 2016. Een netto winst van 1,18 miljard dollar, vorig jaar was dit nog 3,99 miljard dollar. Volgens het bedrijf komt de lage olieprijs doordat Opec het beleid heeft om olie te blijven oppompen om zo de Amerikaanse schalieolie-productie te stoppen en niet zozeer door de duurzame energie die steeds meer opkomt. 

Een vat olie levert op dit moment $43 per vat op maar Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van Shell, zegt overtuigd te zijn dat die prijs in 2020 weer minimaal $60 per vat zal zijn. Op dit moment zit shell in een transitiejaar met grote uitdagingen volgens Van Beurden. Het bedrijf heeft met de miljardenovername van BG Group te maken en er worden grote bezuinigingen doorgevoerd. Shell verkoopt onderdelen, snijdt in de kosten en de investeringen.

Daarmee wordt op pijnlijke wijze duidelijk dat een gezonde toekomst van Shell vooral afhankelijk is van een variabele waarover het geen enkele controle heeft: de olieprijs, zo meldt het fd.

Wereld stapt over naar duurzame energie
Duurzame energie wordt steeds groter en Shell gelooft ook dat dit zal toenemen maar er blijft voorlopig een grote vraag naar olie en gas.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten