Vole au Vent op Kriegers Vlak in Denemarken. Foto, Ja De Nul

72 windturbines geïnstalleerd op Kriegers Flak windmolenpark van 604 MW

Jan De Nul Group installeert met succes 72 windturbines van elk 8,4 MW, in totaal 604 MW opdracht van Vattenfall Denemarken. Alles bij elkaar gaan deze turbines genoeg groene stroom produceren om aan de jaarlijkse behoefte van ongeveer 600.000 Deense gezinnen tegemoet te komen.

Vole au Vent op Kriegers Vlak in Denemarken. Foto, Ja De Nul
Vole au Vent op Kriegers Vlak in Denemarken. Foto, Ja De Nul
Vole au Vent op Kriegers Vlak in Denemarken. Foto, Ja De Nul
  • Jan De Nul voltooit de installatie van de turbines op het grootste offshore windmolenpark van Denemarken.
  • Het uitdagende zeebodemprofiel hield het jack-up installatieschip Vole au vent niet tegen om de installatiewerken uit te voeren.
  • Ondanks de winterse weersomstandigheden en extra uitdagingen als gevolg van COVID-19, werden de werken eerder dan gepland voltooid.

Ongeveer 4,5 maand na de start van de installatie in januari leveren Jan De Nul, Siemens Gamesa en Vattenfall het Kriegers Flak offshore windmolenpark van 604 MW op.

Bert Reynvoet, Projectmanager van Jan De Nul Group voor het Kriegers Flak offshore windmolenpark: “Ons projectteam, de bemanningsleden aan boord van de Vole au vent en al onze betrokken partners hebben een fantastische prestatie geleverd. Ondanks de winterse weersomstandigheden en extra uitdagingen als gevolg van COVID-19, bleven de werken dankzij hún inspanningen steeds op schema. Fantastisch teamwerk! We zijn ook erg trots dat we Denemarken hebben geholpen bij deze enorme sprong voorwaarts in hun energietransitie.”

Grootste in Denemarken

Het offshore windmolenpark Kriegers Flak is het grootste in Denemarken en verhoogt de Deense windenergieproductie met maar liefst 16 procent.

Uitdagende bodemomstandigheden voor een jack-up schip

De geografische locatie van het offshore windmolenpark biedt een extreem heterogeen zeebodemprofiel met grote laterale variaties, en rotsblokken net onder en boven het oppervlak. Toch slaagde Jan De Nul erin om zijn jack-up installatieschip Vole au vent, dat zich met vier palen op de zeebodem plaatst, in te zetten voor deze installatiewerken.

Bert Reynvoet: “We deden uitgebreide geofysische en geotechnische voorstudies, en met behulp van een intern gekalibreerd penetratiedieptemodel slaagden we erin om een efficiënte jack-up procedure uit te werken. Hierdoor konden we het project vroeger dan gepland uitvoeren.”

Offshore hoogspanningsstations

In 2017 en 2018 ontwierp, bouwde en installeerde Jan De Nul Group al twee grote funderingen voor de offshore hoogspanningsstations van dit nieuwe offshore windmolenpark. Jan De Nul bouwde beide betonnen constructies van 8.000 en 10.000 ton op een drijvend ponton in de haven van Oostende en sleepte ze vervolgens naar Denemarken. In de Baltische Zee heeft het kraanschip Rambiz beide funderingen met de grootste precisie op de zeebodem geplaatst.

Over het Kriegers Flak windmolenpark

  • 600 MW is de totale productiecapaciteit, wat overeenstemt met de jaarlijkse elektriciteitsvraag van zo’n 600.000 Deense gezinnen.
  • 72 windmolens van 187 meter hoog staan in een offshore gebied van 132 km² op 15 tot 40 kilometer voor de Deense oostkust.
  • Ongeveer 170 kilometer onderzeese kabels verbinden het offshore windmolenpark met het Deense elektriciteitsnet.
  • Het windmolenpark zal eind 2021 volledig operationeel zijn.