724 voorinschrijvingen voor Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace 2008

De eindstand staat op 724 voorinschrijvingen voor de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace 2008. Dit jaarlijkse zeilfestijn voor scherpe jachten, ronde- en platbodemjachten en multihulls gaat aanstaande vrijdagavond 29 augustus voor de 44ste keer van start. Op dit moment rekenen de teams zich al suf om aan de hand van de weerberichten de juiste strategie te bepalen. Die is tevens doorslaggevend voor de startlocatie, waarvan er zestien zijn. De voorspellingen luiden licht weer met een draaiende bries, wat voor tactische uitdagingen zorgt. Een etmaal later volgt de massale finish voor de kust van Medemblik.

Momenteel ziet het ernaar uit dat de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace met een noordwesten- tot noordenwind van circa vijf knopen aanvangt. Gedurende de nacht draait de bries naar het zuidoosten en neemt die toe tot ongeveer acht knopen. En dat bij zomerse temperaturen en een overwegend blauwe lucht. “Vanwege de winddraaiingen wordt er veel van de tactiek en strategie gevraagd”, aldus Dinand de Ridder, voorzitter van het Delta Lloyd 24-Uurs organisatiecomité. “Dat kan best uitdagend worden. Ze moeten namelijk zoveel mogelijk halve windse koersen varen om het maximale aantal mijlen af te leggen. Bovendien is het best moeilijk om bij licht weer de boot hard te laten gaan, dus het wordt een interessante 24-Uurs.”

Strategie startlocaties
Over zijn verwachting ten aanzien van de keuze van startlocatie zei De Ridder: “Vorig jaar was het buitengewoon bijzonder dat zo weinig boten vanuit Muiden vertrokken en zoveel uit Kornwerderzand. Ik heb het vermoeden dat het nu redelijk normaal zal verlopen. Dat we dus weer een grote startgroep in het zuiden van het IJsselmeer zullen zien. Daar komen nou eenmaal veel jachten vandaan. En wellicht gaan er minder teams het Wad op, vanwege de lichte condities.”

Veel oud-winnaars
Het overgrote deel (ruim 500) van het totale deelnemersveld doet mee aan de tocht. De tochtdeelnemer met de meeste mijlen onder de kiel ontvangt de Radboudbeker. In 2007 ging die naar schipper Blancquiere van de Black MagiX. Hij gaat dit jaar zijn prestatie verdedigen. De rest van de vloot strijdt om de prijzen in de diverse wedstrijdklassen. Onder hen bevinden zich veel oud-winnaars, zoals Roy Heiner van de Team Heiner III, Tim van Rootselaar van de Groote Beer, Wim van Rootselaar van de Daniëlle, Rob van den Boogaard met zijn Salty Cat 2, schipper Kruger van de Xee.U.Soon, schipper Schaik van De Spin, Harry Amsterdam met zijn Yacht Vision 34.7, Mark Eriks van de PhoeniX, schipper Hooning van de Orion, schipper Leeuwen van de Tacktick en Bart van Breeschoten met de Mary Bryant.

Over de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 44ste keer de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee, Gouwzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.
Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24-Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Bron: Nederlandse Vereniging Kustzeilers, 28-08-2008;