Zwaarste kazemat Prinses Beatrixsluis met succes verplaatst

Op dinsdagochtend 23 mei is kazemat Schalkwijkse Wetering succesvol verplaatst. Ruim 1,6 miljoen kg kwam ongeschonden op zijn nieuwe plek. Dit was de 2e in de reeks van 3 kazematten die ruimte moeten maken voor de bouw van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Verplaatsing verliep vlekkeloos
De kazemat ligt nu 80 meter ten oosten van zijn oorspronkelijke plek. De verplaatsing door aanemerscombinatie Sas van Vreeswijk verliep vlekkeloos en ging met behulp van een groot hijsportaal op meer dan 350 wielen. In minder dan een uur was hij boven zijn nieuwe plek, daarna werd hij in de juiste positie gebracht.

Zwaarste en grootste kazemat van de 3 kazematten
Dit is de zwaarste en grootste kazemat van de 3 met zijn ruim 1,6 miljoen kilo en afmetingen van ongeveer 15 x 13 x 7 meter. Hij komt uiteindelijke in de waterzone van de gemeente, net boven water te liggen.

Qua constructie is deze kazemat een soort van Siamese tweeling
Kazemat Schalkwijkse Wetering is uniek in Nederland. Er kon vanuit de kazemat met flankerend vuur worden geschoten, zowel naar het zuiden als naar het noorden langs de dijk. Er zijn wel meer kazematten die flankerend vuur kunnen geven. Maar geen enkele andere aan 2 zijden. Qua constructie is deze kazemat een soort van Siamese tweeling. Het zijn 2 spiegelbeeldige kazematten die met hun rug tegen elkaar aan zijn gebouwd. Van binnen zijn er 4 ruimtes: 2 geschutruimtes en 2 wachtruimtes. De 4 ruimtes (2 geschutruimtes en 2 wachtruimtes) worden verbonden door een gang. Bijzonderheid is dat er ook 2 ingangen zijn.

Uniek stuk cultuurhistorisch erfgoed
In totaal maken 3 kazematten, een schutsluis en een duikerhoofd ruimte voor de verbreding. Zij zijn deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een uniek stuk cultuurhistorisch erfgoed in Nederland, dat niet alleen de status van rijksmonument heeft, maar ook is genomineerd voor de status van UNESCO Werelderfgoed. Kazemat Vreeswijk Oost is al in februari verplaatst. De resterende objecten verplaatst Sas van Vreeswijk in de komende 2 maanden.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van extra ligplaatsen.