Marine haalt 600 kilo cocaïne uit Caribische Zee

Zr. Ms. Zeeland heeft op maandag 12 balen cocaïne uit de Caribische Zee opgepikt. Het gaat in totaal om 600 kilo, die vanaf een snelle boot overboord werden gegooid. De drie opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten op Curaçao.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte het verdachte bootje ten noordoosten van Bonaire tijdens een patrouille en hebben de Zr. Ms. Zeeland ingeschakeld.

Het marineschip heeft een NH90 maritieme gevechtshelikopter ingezet en met waarschuwingsschoten is de go-fast tot stoppen gedwongen. De opvarenden hebben hun lading overboord gegooid en probeerden te ontkomen. Nadat de Zeeland de verdachten in Curaçao had overgedragen, is het schip nu onderweg naar Den Helder.

Zr. Ms. Zeeland is de afgelopen 4 maanden ingezet als stationsschip in het Caribisch gebied. Tijdens de inzet als stationsschip speelde Zr. Ms. Zeeland een belangrijke rol bij het leveren van noodhulp aan de Nederlandse bovenwindse eilanden en Dominica. Die hulp was dringend nodig na de passage van orkanen Irma en Maria.

Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk komt als stationsschip naar verwachting 10 november aan bij Curaçao.