Van Oord’s hefschip Svanen opnieuw ingezet in de Oostzee

Van Oord heeft een contract getekend met het Zweedse energiebedrijf Vattenfall voor het vervoer en de installatie van de funderingen van het Kriegers Flak windpark. Van Oord gaat de 72 monopalen en transitiestukken voor het project installeren.

Met een productiecapaciteit van ruim 600 MW wordt Kriegers Flak het grootste offshore windpark van Denemarken. Eind 2021 moet het park volledig operationeel zijn. Kriegers Flak ligt in de Oostzee, op een afstand variërend van 15 à 40 kilometer uit de Deense kust. De monopalen worden drijvend vanuit het Duitse Rostock getransporteerd. De transitiestukken worden per schip vanaf het Deense Aalborg naar de projectlocatie gebracht.

De Svanen in de Oostzee
Voor de installatie van de funderingen zet Van Oord de Svanen in. Dit hefschip – met een hefvermogen van 8000 ton – heeft in heel Europa inmiddels al bijna 650 funderingen geïnstalleerd. Ook de Oostzee is bekend terrein voor de Svanen: daar heeft het schip het merendeel van alle monopiles geïnstalleerd, onder andere voor het Anholt-, het Baltic 2- en het Arkona project.

Interview met de kapitein van de Svanen
Eerder dit jaar stapten wij aan boord van de Svanen en spraken met kapitein Leo Pronk over zijn uitdagingen. Bekijk de video.