Aanvoer grondstoffen Unilever Nederland weer over water

Vanaf maandag 30 mei 2005 maakt Unilever Nederland opnieuw gebruik van de Maas om grondstoffen voor haar margarinefabriek aan te voeren. Die dag voer het eerste schip binnen met aan boord plantaardige olie voor de verwerking in Unilevers margarine.

Harry Brouwer, Chairman Unilever Nederland B.V., en Wim van Sluis, wethouder van Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu, openden samen officieel de nieuwe installatie waardoor de eerste olie door de leiding vanaf de boot rechtstreeks naar Unilevers margarinefabriek stroomde. In de fabriek aan de Nassaukade in Rotterdam produceert Unilever de merken Becel, Bertolli, Blue Band, Croma, Linera en Zeeuws Meisje voor de Nederlandse markt. Tot nu toe werd de olie 24 uur per dag met tankwagens door de Rotterdamse wijk Feijenoord aangevoerd. Het vervoer over water zal leiden tot jaarlijks 3000 minder tankbewegingen door het centrum van Rotterdam en de wijk Feijenoord. Door deze eliminatie van meer dan 40% van het vrachtvervoer van oliën wordt de wijk Feijenoord veiliger, stiller en schoner door een vermindering van de CO2-uitstoot.

Vervoeren over water doet Unilever niet voor het eerst. Tot 1994 raffineerde Unilever op de Nassaukade in Rotterdam haar eigen olie. Zij had hier ook een olieraffinaderij staan die door Unilever zelf werd geëxploiteerd. Aanvoer van olie vond toen ook over water plaats. Na beëindiging van deze activiteit is de toenmalige havenfaciliteit buiten werking gesteld en zijn alle ruwe-olietanks verwijderd. De Nassauhaven werd niet meer gebruikt en slibde langzaam dicht. In 2004 is vervoer over water weer in beeld gekomen.

Meer… Unilever