Aeolus voltooit installatie turbines Deutsche Bucht offshore windpark

Het offshore installatieschip Aeolus van Van Oord heeft de installatie van de 31 windturbines op de monopiles voor het offshore windpark Deutsche Bucht succesvol afgerond. Als Balance of Plant-aannemer was Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, en voor de verbindingskabels en het offshore substation.

Installatieschip ‘Aeolus’. Foto, Van Oord.

De Aeolus is ingezet voor het transport en de installatie van de windturbines. In januari heeft Van Oord de laatste van de 31 monopiles geïnstalleerd. Kabellegger Nexus en trencher Dig-It hebben in juli de meer dan 40 kilometer lange verbindingskabels geïnstalleerd en ingegraven.

De installatie en bekabeling van de twee Mono Bucket fundaties en de bijbehorende turbines staan gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. Als het windpark van 269MW klaar is, zal het jaarlijks circa 328.000 huishoudens van duurzame energie voorzien. De eerste turbines leveren al sinds eind juli energie. Het windpark Deutsche Bucht is eigendom van Northland Power, en zal een belangrijke bijdrage leveren van de Duitse transitie naar duurzame energie.