Afrikanen krijgen les aan boord van Johan de Witt

DeCursistenKrijgenToelichtingBrugJohanDeWitt

De cursisten krijgen een toelichting op de brug van de Johan de Witt. Foto: Ministerie van Defensie

Aan boord van het amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt hebben 14 deelnemers uit verschillende Oost-Afrikaanse kustlanden de Senior Maritime Security Course van de EU gevolgd. De Johan de Witt opereert op dit moment voor de Somalische kust als vlaggenschip van antipiraterijmissie Atalanta.

Versterken maritieme capaciteiten
De cursus duurt ruim een week en is onderdeel van de civiele EU-capability building missie EUCAP Nestor. De missie richt zich op het versterken van de maritieme capaciteiten van landen in de regio van de Hoorn van Afrika en Indische Oceaan. Voor het eerst werd de cursus gegeven aan boord van een schip dat deelneemt aan Atalanta.

Leiderschapsvaardigheden
De cursus richtte zich met name op het versterken van de leiderschapsvaardigheden en de juridische en operationele aspecten van maritieme veiligheid. Naast het theoriedeel waren er groepsopdrachten en praktijklessen op basis van praktijkvoorbeelden. De combinatie van theorie en praktijk was met name mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen de trainers van EUCAP Nestor en de bemanning van de Johan de Witt.

Alle voorzieningen
De voorzieningen aan boord van de Johan de Witt maken het mogelijk om theorie- en praktijklessen te combineren. Foto: Ministerie van Defensie

Commandeur Peter Lenselink, commandant van de EU-missie: “De Johan de Witt heeft alle voorzieningen en mogelijkheden om deze maritieme cursussen te faciliteren. Deze uitstekende samenwerking van Atalanta en Nestor maakt betere piraterijbestrijding mogelijk.” Lenselink voert het commando over Atalanta.

Beter toegerust
Met de samenwerking van de twee EU-missies wordt ook op zee invulling gegeven aan 3D-benadering. Hierbij worden gelijktijdig gebruik gemaakt defensie, diplomatie en development voor de opbouw van civiele capaciteiten van landen in de Hoorn van Afrika. Dit moet een einde maken aan piraterij en de maritieme veiligheid in het algemeen verbeteren. “Ik vertrouw erop dat de deelnemers door het volgen van deze cursus beter toegerust zijn om een bijdrage te leveren voor maritieme veiligheid in Somalië”, aldus Etienne de Poncins, hoofd van EUCAP Nestor.

Nederland draagt sinds 2009 bij aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU- als in NAVO-verband.

Meer… Defensie