Alba B3 compressieplatform opweg naar Equatoriaal Guinea

Met het vertrek van het Alba B3 compressieplatform naar zijn eindbestemming in Equatoriaal Guinea is een belangrijke mijlpaal in dit project bereikt. Heerema Fabrication Group (HFG) is hoofdaannemer van het Alba B3 project en heeft de Engineering, Procurement en Constructie (EPC) gezamenlijk uitgevoerd met Iv-Oil & Gas (Iv). Naast de EPC opdracht heeft HFG ook het contract voor de installatie, het in gebruik stellen en het aansluiten van het platform gekregen.

In maart 2014 is gestart met de fabricage van het Alba B3 platform voor operator Marathon E.G. Production Limited (MEGPL). De werkzaamheden zijn op meerdere locaties wereldwijd uitgevoerd. De engineering is door Iv gedaan op het Nederlandse hoofdkantoor in Papendrecht en in Houston, Verenigde Staten.
De 5.800 ton wegende topside is gebouwd op de werf van HFG in Zwijndrecht en gaat het gas comprimeren van het bestaande Alba veld naar de productiefaciliteit op het eiland Bioko. De topside is 40 x 40 meter en heeft een hoogte van 35 meter. Het jacket is gebouwd op de werf van HFG in Vlissingen. Dit heeft een gewicht van 2.600 ton en een hoogte van 91 meter. Zowel de brug van 33 meter – die het Alba B3 platform met het bestaande Alba B2 platform verbindt – als de 73 meter lange flare is lokaal gebouwd door onderaannemer ECG in Malabo. De zeewaardige bak met daarop de Alba B3 topside, het jacket en de pile sleeve clusters komt begin volgend jaar aan in de Golf van Guinea waar de Thialf, een kraanschip van Heerema Marine Contractors, klaarligt voor de installatie.

Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van Heerema Fabrication Group: “We zijn er trots op dat we, nadat we betrokken waren bij de FEED study, ook de EPCI scope van het Alba B3 project hebben mogen uitvoeren. Zo’n complexe opdracht waaraan wereldwijd op verschillende locaties wordt gewerkt, vergt intensieve communicatie en projectmanagementvaardigheden.”

Wim Bal, Managing Director van Iv-Oil & Gas, vult aan: “We kunnen concluderen dat we met ons ervaren en toegewijde projectteam van Marathon Oil, Iv-Oil & Gas, HFG en andere betrokken partners Alba B3 met succes hebben gebouwd en op de werf hebben gecommissioned. Dankzij alle inspanning en het harde werken van het projectteam ligt het Alba platform op schema om in 2016 te worden geïnstalleerd in het Alba veld.”

Het Alba B3 compressieplatform is bestemd voor het Alba gas- en condensaatveld. Dit bevindt zich ongeveer 32 kilometer ten noorden van de hoofdstad Malabo op het eiland Bioko. MEGPL, een volle dochteronderneming van Marathon Oil Corporation (NYSE: MRO) beheert het Alba veld mede namens de partners Samedan of North Africa, LLC, een volle dochteronderneming van Noble Energy Inc. (NYSE: NBL) en Compania Nacional de Petroleos de Guinea Ecuatorial (GEPetrol).

Meer… Heerema Fabrication Group