Alewijnse werkt aan twee dredgers voor Barkmeijer Shipyards

Alewijnse Marine heeft opdracht gekregen voor het ontwerp, de levering en inbedrijfstelling van de volledige elektrische installatie en automatisering aan boord van twee nieuwe Trailing Suction Hopper Dredgers (TSHD). De twee gespecialiseerde baggerschepen worden gebouwd bij Barkmeijer Shipyards in het Friese Stroobos voor het Britse bedrijf Hanson, een producent van aggregaten, gemengd beton, asfalt en cement. 

De twee identieke TSHD’s zijn ontworpen voor het baggeren van zand en grind aggregaten op de zeebodem en beschikken over een enkele zuigarm en een opslagcapaciteit van 3000 m3. Het is voor het eerst sinds 25 jaar dat Hanson nieuwe baggerschepen voor aggregaten laat bouwen. Uiteindelijk wil het bedrijf alle acht hopper dredgers uit zijn vloot vervangen. De nieuwe schepen zijn veel bedrijfszekerder, milieuvriendelijker en verbruiken veel minder brandstof dan de schepen uit de bestaande vloot.

Alewijnse is gecontracteerd voor de complete elektrische afbouw en automatisering, waaronder het ontwerp, de bouw,  installatie en inbedrijfstelling van de switchboards, consoles en bijbehorende alarm, monitoring en controle systemen. Ook het ontwerp, de engineering, levering en inbedrijfstelling van de automatisering van het baggerproces, waaronder visualisatie en monitoring, valt onder de verantwoordelijkheid van Alewijnse.

Alewijnse Marine en Barkmeijer Shipyards werken al jarenlang met succes samen. Eerdere projecten waren de gezamenlijke oplevering van de sleephopperzuigers UKD Orca (2010), Charlock (2016) en drie pilot station vessels voor het Nederlands Loodswezen: Polaris, Pollux en Procyon (2012-2014). Ook voor de twee nieuwe sleephopperzuigers is Alewijnse gecontracteerd, vanwege de uitgebreide kennis en ervaring van Alewijnse in combinatie met de langdurige en goede samenwerkingsrelatie met Barkmeijer.

Martin Terpstra, Operational Manager bij Alewijnse Marine is erg blij met de opdracht: “Het nieuwe contract versterkt de goede relatie tussen Alewijnse Marine en Barkmeijer Shipyards. We kijken ernaar uit om onze brede expertise op het gebied van elektrotechniek en automatisering in te zetten en de twee geavanceerde sleephopperzuigers samen met Barkmeijer succesvol op te leveren.”

De oplevering staat gepland voor januari 2019 en juni 2019.