Alfa Laval voegt hogedruk-optie toe aan de energiebesparingen van de AQUA Blue verdamper

In reactie op de stijgende cilinderkoelwaterdrukken heeft Alfa Laval een hoge-drukoptie uitgebracht voor de Alfa Laval AQUA Blue verdamper. Door de wijzigingen van deze optie kan AQUA Blue zelfs hogere cilinderkoelwaterdrukken aan dan wat nu gebruikelijk is.

De AQUA Blue verdamper, die pas een jaar geleden is gelanceerd, maakt gebruik van een unieke plaattechnologie. Met de 3-in-1 AQUA-platen van Alfa Laval is verdamping, scheiding en condensatie mogelijk binnen hetzelfde platenpakket. Hierdoor is slechts de helft van de zeewaterstroom en pompenergie nodig. Dankzij een nieuwe optie voor AQUA Blue is deze oplossing nu beschikbaar in een sterkere configuratie die bestand is tegen aanzienlijk hogere drukken van het cilinderkoelwater.

Klaar voor de druk van vandaag – en morgen
Cilinderkoelsystemen, die vaak warmte leveren voor het ontziltingsproces, zijn veranderd als het gaat om kruishoofdmotoren als gevolg van het ’slow-steaming’. De wijzigingen zijn gericht op het voorkomen van koude corrosie in de motorcilindervoeringen, maar ze hebben ook geleid tot hogere cilinderkoelwaterdrukken. Waar 4 bar de oude norm was, zijn drukken van 5 bar of meer tegenwoordig heel gewoon.

“Cilinderkoelwaterdrukken zullen waarschijnlijk blijven stijgen,” zegt Alex Jönsson, de Alfa Laval Regional Business Manager verantwoordelijk voor de marketing van de AQUA Blue. “Toen MAN een verhoging naar 5 bar doorvoerde, dachten veel leveranciers van verdampers dat ze de grenzen een beetje konden verleggen en daarmee grote veranderingen konden vermijden. Sindsdien is Wärtsilä gestegen tot 6 bar.”

Ondanks het feit dat Alfa Laval de JWP-26 verdamper heeft die werkt bij 5 bar, werd al vroeg besloten om een hogedruk-optie te maken voor AQUA Blue. “Wij maakten de tegenovergestelde veronderstelling, namelijk dat we voorbereid moeten zijn op zelfs nog hogere cilinderkoelwaterdrukken,” aldus Jönsson. “Dit was duidelijk de juiste beslissing en nu biedt AQUA Blue ons aanzienlijke ruimte voor verdere verhogingen. We blijven de ontwikkelingen op de markt volgen en passen AQUA Blue aan als zich wijzigingen en nieuwe eisen voordoen.”

Goed nieuws voor scheepswerven die grote vaartuigen ontwerpen 
De grotere kracht van de hogedruk-optie, naast de reeds compacte constructie van het systeem, maakt AQUA Blue ook aantrekkelijker voor scheepswerven. De verbeterde configuratie vereenvoudigt het ontwerpen van grote schepen met een grote diepgang, die anders uitdagingen vormen voor het condensordeel van plaatgebaseerde verdampers.

“Vanwege de drukmogelijkheden kan AQUA Blue met de nieuwe optie optimaal functioneren, zelfs als een groot deel van het schip zich onder de waterlijn bevindt,” aldus Jönsson. “Dit in
combinatie met de minimale footprint en het servicegebied maken van AQUA Blue een echt flexibele optie voor zowel scheepswerven als reders.”

Meer… www.alfalaval.com/aqua