Alphatron Marine levert Joystick systeem op nieuw survey vaartuig “Guardian”

  • binnenland

Op 23 juni jongstleden werd in de haven van Urk een nieuw vaartuig gehuldigd na een intensieve periode van installatie en proefvaart. Alphatron Marine b.v. is trots dat ze dit vaartuig heeft mogen uitrusten met een aantal interessante systemen.

Het 22,22 meter lange vaartuig (type Javelin 2222), dat gedoopt is als m/s “Guardian”, mag als een bijzondere aanwinst in de Nederlandse offshore worden gezien. De reder Braveheart Shipping b.v. heeft het vaartuig in samenwerking met Javelin International b.v. en het Marin instituut in Wageningen in eigen beheer ontworpen en een aantal bijzondere eigenschappen meegegeven. De werf KD Workboats die de opdracht kreeg om de bouw uit te voeren lag op steenworp afstand van de rederij. Zodoende kon er tijdens de bouw goed meegekeken en meegedacht worden.

Na een gedegen oriëntatie ronde van de werf en de reder werd Alphatron Marine b.v. de opdracht gegund om het gehele navigatie- en communicatie pakket te leveren en te installeren. Ook werd er samengewerkt om een zeer compacte brug te ontwerpen die alle apparatuur voor vaargebied A3 kon omvatten en tevens nog ruimte kon bieden voor een uitgebreide uitrusting van survey apparatuur. Zo werden van het Noorse merk Norsap een tweetal navigatie stoelen geleverd waarin de ZF bedienhendels van de hoofdmotoren werden verwerkt in de armleuningen en kregen de surveyors een paar kwaliteitstoelen van Alutech. Om wereldwijd de opvarenden internet faciliteiten te bieden werd ook een 80cm V-Sat schotel in de levering opgenomen.

Naast de bijzonder goed uitgedachte vaareigenschappen is het vaartuig nog met een tweetal bijzondere faciliteiten uitgerust. Een speciaal stabilisatie systeem zorgt ervoor dat het schip bij deining tot wel 4 meter extra gestabiliseerd wordt en daarmee kan er veel langer doorgewerkt worden. Om DP eigenschappen in het vaartuig te brengen mocht Alphatron zijn Alphamulticourse MF joystick systeem installeren. Dit systeem wat een goedgekeurde zeepiloot en rivierpiloot (met wegafhankelijk stuurwerk) omvat, heeft als extra een joystick met ‘hold position’ systeem geïntegreerd. Alle voortstuwingsystemen worden door de Alphamulticourse overgenomen en vanuit de centrale processing eenheid aangestuurd zodat uitgekiende manoeuvres met de centrale joystick uitgevoerd kunnen worden. Dit kan zowel op de voorzijde als achterzijde van de brug gebeuren en geeft verlichting in de complexiteit van het handmatig aansturen door de schipper. Het vaartuig kan onder elke richting op zijn plek stil gelegd worden voor onderwater werkzaamheden.

De Alphamulticourse MF werd al eerder met succes toegepast op een tweetal multipurpose offshore vaartuigen van rederij Glomar en rederij Groen, op een tweetal Rijkswaterstaat vaartuigen, een brandblus bestrijdingsvaartuig en een grote luxe zeiljacht. De in samenwerking met DP fabrikant Navis ontwikkelde joystick systeem, biedt DP-achtige eigenschappen aan tegen een veel lagere investering als een officieel gecertificeerd DP systeem.

Meer… Alphatron 

Related news

List of related news articles