America’s Cup voorbeeld voor innovatiewinnaar MARIN’s ontwerp- en zeilwedstrijd

Team 10 van TU Delft, met de boot ‘Team X’, ontwierp en bouwde de snelste modelzeilboot van Nederland. Het team won op 20 januari de zeilrace van 15 strijdende studententeams van de TU Delft en Hogeschool Inholland. Deze race vond plaats in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.

Het winnende team, bestaande uit Joost Doude van Troostwijk, Matthijs Gawehn, Ilan de Keersmaecker en Casper Rensen, ontwierp een model met drie zeilen en een diepe kiel met veel ballast. Dat leverde een zeer stabiel schip op. Samen met zeer goede stuurmanskunst bleek dit de winnende combinatie.

Het ontwerp Atilgan, gemaakt door Murat lmat, Jeroen Kunnen, Thomas Mohren en Tom Wiegerinck van TU Delft, won de innovatieprijs. Het team ontwierp een vleugelzeil uit twee delen, waardoor er zeer veel voortstuwende kracht gegenereerd kon worden. Dat is een innovatie die in de prestigieuze America’s Cup al voor echte schepen wordt toegepast. Het team wist dit concept goed werkend te krijgen op een klein modelschip, wat door de jury zeer werd gewaardeerd.

De zeilschepen werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er twee banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun bootjes niet alleen snel kunnen varen, maar ook snel boeien kunnen ronden. “Bij de bouw was bijna alles toegestaan”, zegt Rogier Eggers, Project Manager bij MARIN en medeorganisator van deze zeilwedstrijd. “Ieder jaar worden de regels wat aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Dit jaar moest er een monohull gebouwd worden, die niet breder mocht zijn dan 30 cm en, waarbij de totale massa van het complete schip niet groter mocht zijn dan 4.59 kg. Daarnaast werd er een heus kruisrak gevaren, wat de studenten opnieuw zeer heeft uitgedaagd.

De wedstrijd is onderdeel van het onderwijsprogramma dat studenten van de minor-opleiding ‘Zeiljachten’ van de TU Delft en Hogeschool Inholland volgen.

Het evenement vond plaats bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor onder andere het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.

Meer… MARIN