Antwerpse havenwerkers staken tegen EU-wet

BRUSSEL (ANP) – Havenwerkers uit Antwerpen, Gent en andere  Belgische zeehavens zijn vrijdag in staking gegaan uit protest  tegen een Europese wet die bepaald havenwerk openstelt voor  buitenstaanders. De stakers demonsteren in Brussel. Maandag  debatteert het Europees Parlement in Straatsburg over de wet en ook  dan zijn havenwerkers van de partij. 


Enkele duizenden havenarbeiders deden mee aan de betoging in  Brussel. De politie heeft het waterkanon ingezet en traangas  gebruikt tegen stakers die van de route wilden afwijken. 


De EU-regel maakt het mogelijk om het verplichte gebruik van de  (dure) havenarbeiders te omzeilen voorzover het gaat om het laden  en lossen vanaf het schip zelf. Laagbetaalde zeelieden, vaak  afkomstig uit Azie, kunnen dus taken overnemen zoals het sjorren  van containers, het bedienen van kranen op het schip en het op- en  afrijden van vrachtwagens. De bediening van de havenkranen valt  buiten het wetsvoorstel. 


De Belgische havenwerkers zijn bang dat de Europese wet banen  kost in de havens. Ze wijzen erop dat de goedkope arbeidskrachten  minder veilig werken. 

Bron: Waterland.net, 10-03-2003;