APM Terminals breidt wereldwijde netwerk uit, verbetert de doorvoer en veiligheid in 2013

De containeroverslag steeg naar 36,3 miljoen TEU (gewogen naar aandeel) terwijl LTIF daalde naar 1,8 per miljoen gewerkte manuren.

Den Haag – APM Terminals’ containeroverslag steeg tot 36,3 miljoen TEU (gewogen naar aandeel) en weerspiegelt 3% groei in containervervoer in APM Terminals’ wereldwijde terminal netwerk. Het geïnvesteerde vermogen steeg het afgelopen jaar naar USD 6,1 miljard (EUR ~4,6 miljard) – als gevolg van investeringen in zeven nieuwe terminals, en uitbreidingen en upgrades in 16 bestaande locaties – en had een rendement van 13,5% (ROIC).

Grote portfolio activiteiten voor APM Terminals in 2013 waren onder meer de opening van Brasil Terminal Portuário (BTP) in de haven van Santos met een jaarlijkse doorvoercapaciteit van 1,2 miljoen TEU, waarin APM Terminals 50% aandeel heeft en de overname van de Russische terminal operator NCC Group Ltd door Global Ports Investments PLC, waarin APM Terminals over een 30,75% co-controlerend aandeel beschikt. Santos is de drukste containerhaven in Zuid-Amerika. De vijf Russische terminals van Global Ports vertegenwoordigen gezamenlijk 3,6 miljoen TEU overslagcapaciteit per jaar en ongeveer 40% van de totale Russische containeroverslag.

“We maken goede vorderingen om erkend te worden als marktleider en aangezien de wereldhandel blijft groeien, zullen we blijven investeren in snelgroeiende markten en daar waar infrastructuur nodig is om onze klanten te bedienen”, aldus CEO Kim Fejfer.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldwijde economische productie met 3,7% zal stijgen in 2014, aan opkomende en groeiende markten wordt 5,1% groei toegeschreven. Handel in goederen en diensten zullen naar verwachting met 4,5% toenemen in 2014 en met 5,2% in 2015. Opnieuw zullen opkomende en groeiende markten deze groei leiden met 5,9% en 6,5% respectievelijk dankzij de toename in de invoer van goederen en diensten.

APM Terminals bemachtigde in 2013 een nieuwe diepwater terminal in de buurt van Izmir, Turkije met een jaarlijkse doorvoercapaciteit van 1,5 miljoen TEU en een tweede containerterminal in de haven van Abidjan, Ivoorkust met een jaarlijkse doorvoercapaciteit van 2 miljoen TEU.

Vijf faciliteiten binnen het APM Terminals wereldwijde terminal netwerk bevinden zich in de top 10 meest productieve terminals ter wereld volgens een studie naar kraanmoves per uur uitgevoerd door de JOC Groep over de eerste helft van 2013. Dit terwijl de veiligheidsprestatie met 28% verbeterde: de zogenoemde ‘Lost Time Injury Frequency’ daalde van 2,53 in 2012 tot 1,81 in 2013.

“De wereldwijde economie is klaar voor grotere groei in het komend jaar. Wij zijn klaar om die groei op te vangen”, aldus Kim Fejfer.

Meer… APM Terminals