APM Terminals’ evenwichtige portfolio klaar voor laatste groeiprognoses wereldhandel

APM Terminals Pier 400 Los Angeles

Sterk terminalnetwerk in de VS en de EU zal de door de Wereldbank voorspelde groei faciliteren in de komende drie jaar.

Het verslag van de Wereldbank, genaamd Global Economic Prospects 2014, dat vorige week werd gepubliceerd, projecteert een sterke toename van de verwachte jaarlijkse groei van de wereldhandel voor de komende drie jaar. APM Terminals is goed gepositioneerd om aan deze groei tegemoet te treden met haar geografisch evenwichtige wereldwijde terminal netwerk.

De wereldwijde economische groei zal naar verwachting stijgen tot 3,4% in 2015 en 3,5% in 2016 – ten opzichte van een 2,8% herziene groei in 2012 – gedreven door het aanhoudende economische herstel in wat de Wereldbank definieert als ‘hoge inkomens landen’ zoals de Verenigde Staten, en de Euro-zone landen van West-Europa. Groei van de invoerhandel in deze landen zal naar verwachting stijgen van 1,9% in 2013 tot 4,2%
dit jaar en maar liefst 5% in 2015.

“Verschillende haven- en terminaloperators hebben wereldwijde portefeuilles, maar het netwerk van APM Terminals is het enige dat een brede geografische balans combineert met het vermogen om behoeften van klanten over de hele wereld te kunnen bedienen”, aldus APM Terminals Chief Operating Officer Jeff De Best, die sinds april bij het bedrijf werkt.

Op dit moment is APM Terminals de grootste terminal operator in Noord-Amerika, met activiteiten en/of belangen in negen Amerikaanse havens, onder andere Pier 400 in Los Angeles, de grootste containerterminal in eigen beheer met 2 miljoen behandelde containers in 2013. In West-Europa omvat de portefeuille een belang in 12 vestigingen in negen landen, met nieuwe terminals in Rotterdam en Savona-Vado in Italië. West-Europa
en de Scandinavische activiteiten vertegenwoordigen 27,5% van de totale containervolumes (naar aandeel gewogen) en de Amerikaanse activiteiten waren goed voor 15,7% van de volumes in 2013.

De Wereldbank voorspelt groei in de waarde van de handel voor landen met hoge inkomens tussen 2014 en 2016 van 3,6%, 4,7% en 4,9% per jaar (in constante waarde 2010 USD), en in ontwikkelingslanden een groei van 5,5%, 6,4% en 6,6% voor de komende drie jaar. Analisten voorspellen dat de totale jaarlijkse wereldwijde containeroverslag zal groeien met 4,7% dit jaar, oplopend tot 5,7% in 2015.

“Opkomende markten blijven een prioriteit voor strategische investeringen van APM
Terminals, maar onze portfolio is klaar voor de verwachte groei van de handel in volwassen markten die cruciaal is voor het wereldwijde economische herstel”, aldus De Best.

Meer… APM Terminals