APM Terminals: Voorbereid op toekomstige groei

  • binnenland

APMTerminalsSpanje

“We zijn goed gepositioneerd groei vast te leggen met een sterke investeringspijplijn in toekomstige megasteden”, zegt CEO Kim Fejfer na bekendmaking van de jaarcijfers.

APM Terminals investeert in de juiste locaties. ’s Werelds toonaangevende speler in havenoperaties, gevestigd in Den Haag, is op dit moment actief in 12 van de top 20 bevolkte landen anno 2020, zoals voorspeld door de Verenigde Naties.

“APM Terminals investeerde in 2013 meer dan USD 1 miljard (EUR ~750 miljoen) in haveninfrastructuur. We blijven groei faciliteren door middel van het ontwikkelen van haveninfrastructuur in megasteden en gebieden waar handel groeit en updates in infrastructuur noodzakelijk zijn”, aldus Kim Fejfer, CEO van APM Terminals.

Landen waar APM Terminals actief is binnen de Top 20 grootste populaties in 2020 – volgens de ‘World Population Prospects’, een voorspelling van de Verenigde Naties van wereldwijde demografische ontwikkelingen – zijn China, India, Verenigde Staten, Nigeria, Rusland, Japan, Vietnam, Egypte en Duitsland.

Recente grote investeringen van APM Terminals vallen binnen dit ‘Top 20 cluster’. Voorbeelden waar APM Terminals nieuwe containerterminals ontwikkelt, zijn Brazilië, Mexico, Nigeria, Turkije en China. Volgens CEO Kim Fejfer is dit geen toeval:

“De beleggingsstrategie die we sinds 2010 hebben ingezet, is gericht op investeringen in snelgroeiende markten waar moderne haveninfrastructuur veelal ontbreekt. Door te focussen op de behoefte aan infrastructuur in toekomstige megasteden, kunnen we verdere economische groei, ontwikkeling en vooruitgang mogelijk maken,” zegt Fejfer.

Het jaarresultaat van APM Terminals voor 2013 werd onlangs gepubliceerd als onderdeel van het jaarverslag van de A.P. Moller-Maersk Groep. APM Terminals publiceerde een toegenomen winst van USD 770 miljoen (EUR ~580 miljoen). In het rapport staat dat 41 van de 65 containerterminals zich bevindt in groeimarkten en dat meer dan 80 procent van het bedrijfsresultaat (EBITDA) werd gegenereerd in groeimarkten. Hieruit blijkt dat APM Terminals een sterke positie heeft in deze markten.

Met meer investeringen in snelgroeiende megasteden kan APM Terminals lokale gemeenschappen direct bereiken en bedienen en samenlevingen helpen aan een beter leven door het creëren van banen.

Een goed voorbeeld is Apapa, Nigeria, waar de Verenigde Naties voorspellen dat de bevolking anno 2020 uit meer dan 200 miljoen mensen zal bestaan. Een van de megasteden, Lagos, zal naar verwachting een bevolking hebben van bijna 16 miljoen. In Apapa heeft APM Terminals sinds 2006 USD 200 miljoen (EUR ~150 miljoen) geïnvesteerd, wat resulteerde in meer dan 31.000 nieuwe banen. Daarnaast toont een sociaaleconomische studie aan dat 72% van de omzet terug belandt bij de lokale gemeenschap in Apapa. Verdere investeringen worden gedaan in de huidige vestiging in Apapa en andere delen van Nigeria. Er liggen bijvoorbeeld modernisatieplannen voor een nieuwe megapoort in Badagry en er worden investeringen gedaan in de infrastructuur in Onne om toekomstige groei te kunnen faciliteren.

Met 9 vestigingen in West-Afrika is APM Terminals goed gepositioneerd een hogere waarde te genereren en vruchten te plukken van toekomstige demografische en economische groei. Onlangs kreeg APM Terminals de concessie toegewezen voor de bouw en exploitatie van een tweede terminal in de haven van Abidjan in Ivoorkust, een van de drukste containerhavens in West-Afrika.

Gezien de groeiende middenklasse is APM Terminals is ook strategisch gelegen in Latijns-Amerika. APM Terminals exploiteert 3 havenfaciliteiten in Brazilië: Santos, Itajai en Pecem en is klaar voor de toekomstige groei. Volgens de studie van de Verenigde Naties zal de bevolking in 2020 naar verwachting groeien tot 210 miljoen inwoners. Een van de megasteden – Sao Paolo – zal naar verwachting tegen die tijd een bevolking hebben van meer dan 22 miljoen mensen.

In Mexico heeft APM Terminals nieuwe investeringen gedaan dichtbij de toekomstige megapopulatie in Mexico-Stad. De investering in Lazaro Cardenas ligt hier vlakbij en maakt het mogelijk de 23 miljoen inwoners anno 2020 direct van dienst te zijn.

Meer… APM Terminals 

Related news

List of related news articles