Baggerbedrijf de Boer bestelt sleephopperzuiger en ploegboot

Afgelopen week heeft Baggerbedrijf de Boer – Dutch Dredging  een contract getekend met Royal IHC voor de bouw van een 2.3000 m3 custum-built sleephopperzuiger. Ook plaatste het baggerbedrijf een order bij scheepswerf Hoekman voor een ploeg- en sleepboot.

Sleephopperzuiger ‘Lesse’
De nieuwe sleephopperzuiger ‘Lesse’ is gebaseerd op de eerdere door IHC gebouwde sleephopperzuigers Albatros (2013) en Mahury (2015). De nieuwe sleephopperzuiger wordt gekenmerkt door een lage diepgang en kan wereldwijd worden ingezet. In vergelijking met de twee voorgaande sleephopperzuigers heeft het nieuwe schip een grotere beuninhoud en is de capaciteit van de baggerapparatuur vergroot. De nieuwe sleephopperzuiger zal ook worden uitgerust met de nieuwste innovatie op het gebied van overvloeien – de IHC Plumigator overflow. Dit pakt problemen aan die veroorzaakt worden door het overvloeiproces, zoals luchtzakken onder het schip, wat kan leiden tot prestatieverlies, extra downtime en onderhoudskosten. Naar verwachting wordt de sleephopperzuiger in maart 2019 opgeleverd.

Ploeg- en sleepboot ‘Peter’
Ook de ploegboot ‘Peter’ is een doorontwikkeling van eerdere besteld schip, namelijk van de in 2014 opgeverde ‘Kees jr’. De ploeg- en sleepboot Peter is 22,30 bij 7 meter en kent een diepgang van 2,80 meter. Het schip wordt uitgerust met onder andere een multibeam. Hiermee kan de bodem volledig driedimensioneel in kaart gebracht worden.  De nieuwe ploegboot, vervangt twee oudere plegoboten. Hiermee komt de totale ploegbootvloot van Baggerbedrijf De Broef op vijf boten. Naar verwachting wordt de ploegboot in mei 2018 opgeleverd.