Ballast Nedam en Mammoet geselecteerd voor Windmolenpark Noordoostpolder

Siemens Nederland heeft een contract getekend met Ballast Nedam en Mammoet voor het Near Shore Windmolenpark Noordoostpolder in het IJsselmeer. De werkzaamheden van Ballast Nedam zullen bestaan uit het ontwerpen, leveren en installeren van de funderingen voor de 48 windturbines. Mammoet zal daarna de 48 turbines transporteren en installeren.Financial close van het project wordt verwacht in het voorjaar van 2014, waarna de voorbereidingen starten voor de installatiewerkzaamheden in 2015.

In totaal worden 48 windturbines met een vermogen van 3 MW op 500 en 1100 meter in het water langs de dijken van de Noordoostpolder gebouwd. Opdrachtgever van het windpark is Westermeerwind BV, opgericht om op een van de meest windrijke en daarmee meest energie-efficiënte locaties van Nederland, Westermeerwind te ontwikkelen. De eerste turbines zullen, naar verwachting, vanaf de tweede helft van 2015 energie aan het bestaande net gaan leveren. Ze leveren dan duurzame stroom voor zo’n 160.000 huishoudens.

Ballast Nedam richt zich op kostenefficiënte funderingsoplossingen voor de offshore windindustrie. Door logistieke en installatie-oplossingen te optimaliseren, ondersteunt Ballast Nedam de ontwikkeling van offshore windenergie in Europa.

Ballast Nedam werkt aan integrale projecten in Nederland op de vier werkgebieden huisvesting, mobiliteit, energie en natuur. Binnen deze focus richten we ons op de nichemarkten industriebouw, offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen. Op een aantal expertisegebieden zijn we ook internationaal actief. Het aandeel Ballast Nedam is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX) van NYSE Euronext.

Ballast Nedam kiest voor levenscyclus denken en doen: wij ontwikkelen, realiseren, beheren en hergebruiken. We zijn langdurig betrokken bij beheer, onderhoud en exploitatie van projecten en organiseren financiële haalbaarheid. Onze toeleverende en specialistische bedrijven leveren onderscheidend vermogen door innovatie, kostenleiderschap en inkoopkracht. Het aanbod van Ballast Nedam verschuift naar specifieke product-marktcombinaties met meer toegevoegde waarde.

Ballast Nedam realiseert blijvende kwaliteit in combinatie met lagere levenscycluskosten voor haar klanten en de samenleving. https://www.ballast-nedam.nl

Mammoet is gespecialiseerd in op maat gesneden transport- en hijsoplossingen, wereldwijd, onshore en offshore. De kernactiviteiten zijn:
– Turnkey hijs- en transportprojecten;
– Factory-to-foundation- en multimodale transportprojecten;
– Hijsen bij onderhoudswerkzaamheden en fabrieksstops;
– Verhuur, per dag, van mobiele kranen;
– Berging en wrakkenverwijdering van schepen en offshore installaties;
– Wereldwijde handel in nieuw en gebruikt hijs- en transportmaterieel.

Het bedrijf is gericht op de petrochemische industrie, energiecentrales, civiele projecten, offshore, mijnbouw en maritieme projecten. Mammoet heeft meer dan 4800 werknemers die vanuit 80 kantoren en vestigingen overal ter wereld werkzaam zijn.

Bron: ANP