VIDEO: Batman-schip van Amerikaanse marine in gebruik

  • buitenland

‘Als Batman een schip had, zou het er zo uit zien’. Dat waren de woorden van admiraal Harry Harris bij de presentatie van de nieuwe aanwinst van de Amerikaanse marine. De torpedobootjager ‘USS Zumwalt’ van zo’n 4 miljard euro is op 15 oktober in gebruik genomen. Het schip is 186 meter lang en heeft technische hoogstandjes aan boord. Ze vaart elektrisch en daardoor is ze muisstil. Het ontwerp is hoekig, ze heeft iets weg van een piramide waardoor ze minder snel zichtbaar is op de radar. Tekst gaat verder onder de video. 

Minister Ray Mabus van de Marine:”Het lijkt in niks op andere schepen, en het kan dingen dat geen ander schip kan.” Radarantennes en het wapentuig zitten onder het dek verstopt. Er is ruimte voor torpedo’s en kruisraketten met in totaal 80 lanceerbuizen. Het boordkanon kan honderden projectielen afvuren over een afstand van meer dan 100 kilometer.

Weinig bemanningsleden aan boord door automatisering
Er zijn 147 bemanningsleden aan boord wat weinig is voor zoveel wapentuig. Dat komt doordat veel taken zijn geautomatiseerd aan boord. De brug van het schip heeft tientallen computerschermen.

Van 32 torpedobootjagers naar 3
Aanvankelijk wilde de Amerikaanse marine 32 torpedobootjagers laten bouwen maar dat worden er nu 3. Per schip zo’n 4 miljard euro en daarmee 80% duurder dan gepland. De ‘Michael Mansoor’ en ‘Lyndon B. Johnson’ zijn in aanbouw.

 

 

Related news

List of related news articles