Beijing en Sjanghai belangrijke markten voor de Rotterdamse haven

Van 5 tot en met 11 september brengt burgemeester Ahmed Aboutaleb met een zakendelegatie een werkbezoek aan China. In Beijing ontmoet hij de voor de Rotterdamse haven belangrijkste verladers, expediteurs en reders en spreekt hij met de Chinese Minister van Transport.

Op 10 september opent de burgemeester in Sjanghai de tentoonstelling ‘Routes, from the Netherlands to China’ in het China Maritime Museum. Thema van de tentoonstelling is de eeuwenoude handelsrelatie tussen Nederland en China. Bij de opening zijn Nederlandse en Chinese bedrijven met hun zakenrelaties aanwezig.

In Sjanghai leidt burgemeester Aboutaleb een zakendelegatie van 50 personen afkomstig uit het bedrijfsleven, onderwijs en van de politie. Sjanghai en Rotterdam werken samen op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs. Daarom staan niet alleen bezoeken gepland aan havengerelateerde bedrijven, maar ook aan o.a. het Philips Research & Development Center en de directeur-generaal Openbare Veiligheid in Sjanghai. Korpschef Frank Paauw, directeur Veiligheidsregio Arjen Littooij en Pauline van der Meer Mohr, voorzitter college van bestuur Erasmus Universiteit, zijn daarbij aanwezig.

Burgemeester Aboutaleb: “Sjanghai is voor Rotterdam de Gateway to China en Rotterdam voor China de Gateway to Europe. Hoewel de havens fysiek 9000 km uit elkaar liggen, zijn bedrijven en consumenten in al die landen stevig met elkaar verbonden. Investeren in deze handelsrelatie is daarom van groot economisch en cultureel belang.” Dat Rotterdam de Friendship City for Communication and Cooperation with China Award heeft ontvangen toont aan dat deze (maritieme) handelsrelatie ook voor China belangrijk is.

Maritiem Museum Rotterdam
‘Routes, from the Netherlands to China’ is een samenwerkingsproject van het Maritiem Museum Rotterdam en het China Maritime Museum in Beijing. Topstukken uit de collecties van beide musea vertellen het verhaal van de eeuwenoude maritieme band tussen China en Nederland. Het initiatief voor deze gezamenlijke tentoonstelling is ontstaan uit de zusterrelatie die beide steden al 33 jaar onderhouden. De tentoonstelling is eerder te zien geweest in het Maritiem Museum Rotterdam onder de titel ‘Yin & Jan’. Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert aansluitend op de officiële opening op 10 september een business event voor Nederlandse en Chinese bedrijven en hun zakenrelaties.

Nederland – China
Na Duitsland en België importeert Nederland het meeste uit China. In China zelf staat Nederland op de zesde plek van de belangrijkste exportbestemmingen. Ruim 5 % van alle lading in Rotterdam komt uit of gaat naar China. Van de containers, het snelst groeiende segment, is ongeveer een kwart afkomstig uit of gaat naar China. In het eerste halfjaar nam de export van volle containers naar China met 11,5 % toe, terwijl de import van volle containers met 6% daalde.

Meer… Rotterdam