Bezoek vuurtoren Urk op Open Monumentendag 2014

vuurtoren-urk2

Op zaterdag 13 september stelt Rijkswaterstaat tijdens Open Monumentendag twaalf locaties open voor publiek. U bent op zaterdag van harte welkom op onder andere vuurtoren Urk, die oorspronkelijk bedoeld was om vissers op de Zuiderzee de weg te wijzen.

Wanneer en waar?
Tijdens Open Monumentendag zijn er tussen 10.00 tot 17.00 uur bezichtigingen – in kleine groepen – in de toren. Deze starten aan Wijk 380, Urk.

Toen de vuurtoren doofde…
Al in 1617 brandde op Urk een vuur om de vissers van Urk en de schepen op de Zuiderzee de weg te wijzen. Maar op 6 januari 1945 doofde de vuurtorenwachter van Urk de verlichting om een schip met oorlogsbuit te laten stranden. Het schip met 226 monumentale kerkklokken liep vast op het IJsselmeer en zonk. Na de oorlog werden alle klokken opgedoken en gingen terug naar hun rechtmatige eigenaren. De witte vuurtoren van Urk werd in de 19de eeuw gebouwd op de plek van een vierkante vuurbaak. Het ontwerp is van J. Valk. De toren heeft als enige langs het IJsselmeer en het Markermeer een draailicht: de lamp staat stil en de lens draait.

Reizen langs monumenten
Passend bij het thema ‘op reis’ van Open Monumentendag 2014 zet Rijkswaterstaat meer monumenten in de schijnwerpers. Veel monumenten van Rijkswaterstaat (o.a. vuurtorens, bruggen, sluizen) trekken tijdens een reis over land of water de aandacht en begeleiden de reiziger op zijn tocht. Op de pagina Open Monumentendag bij Rijkswaterstaat vindt u meer informatie over alle monumenten die Rijkswaterstaat die jaar openstelt.

Meer… Rijkswaterstaat