Bijna 70.000 mijl afgelegd tijdens 45ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace

De vloot van 535 reglementair gefinishte jachten legde in totaal 69.349 mijl af tijdens de 45ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. Dat is ongeveer tweemaal de wereld rond en bijna 8.000 mijl minder dan vorig jaar, ondanks de iets grotere opkomst. Het verschil valt te wijten aan het grote aantal teams dat om allerlei redenen geen uitslag kreeg. Zo maakten de onvoorspelbare zeilcondities het lastig om een goede routeplanning te maken. Dat resulteerde in 47 te laat of te vroeg gefinishte boten, die allemaal werden gediskwalificeerd. Vorig jaar waren dat er slechts drie. Van de winnaars koos de helft voor het Wad en de rest bleef op het zoete water.

“U hebt wat afgerekend daar onderin de kajuiten”, sprak de burgermeester van Medemblik, Theo van Eijk, voorafgaand aan de prijsuitreiking op zondagmorgen 23 augstus. Zelf ging hij zaterdagmiddag met een motorboot het water op om het spektakel van dichtbij te aanschouwen: “Ik zag u tot aan de horizon kijkend aankomen. U hebt er voor deze stad een groot feest van gemaakt. Hier staat een trotse burgermeester.”
Hemels van der Hart verslindt meeste mijlen

Roy Heiner en Pieter Hemels van de nieuwe Hemels van der Hart mochten het spits afbijten op het bordes van Kasteel Radboud. Zij ontvingen uit handen van de burgermeester de Tim van Rootselaar prijs voor het grootste aantal afgelegde mijlen met een monohull. Het team met misschien wel de meest gefotografeerde racemachine klokte moeiteloos 186 mijl. De Team Heiner 38 is getekend door de Argentijnse bootontwerper Juan Kouyoumdjian. Diens eerdere ontwerpen van de Volvo Open 70’s (Team Delta Lloyd en Ericsson 3 en 4) stonden model voor de kleinere zus. Hemels van der Hart kwam uit in de IRC-klasse, waarin nog geen bekers werden uitgereikt. Er loopt namelijk een protest tegen de potentiële winnaar. De protestbehandeling vindt op woensdag 2 september plaats. Dat betekent dat de definitieve uitslagen een dag later publiek worden.

ORC-klassen met oude en nieuwe winnaars

Bij de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace komt verreweg het grootste deel van de wedstrijdzeilers uit in één van de vijf ORC-klassen. De eindzeges gingen zowel naar nieuwe winnaars als oudgedienden. In de ORC 1 was schipper Van Elst met zijn Appel, een IMX 40, de sterkste. Schipper Van Eeuwijk wist met zijn Dehler 34SV 2008 in de ORC 2 de concurrentie voor te blijven. De Bonjour First 29 met de heer Szejnoga aan het roer eindigde net als vorig jaar bovenaan het ORC 4-klassement. Ook in de ORC 5 werden geen prijzen uitgereikt, aangezien er een protest tegen de voorlopige winnaar Mary Bryant van Bart van Breeschoten loopt.

Nieuwkomer Marijn Breuklander en zijn bemanning moesten nog wennen aan hun Jiggle J92 (ORC 3), maar de grondige voorbereiding bleek doorslaggevend. Breuklander: “We zijn in Den Helder gestart en toen met de stroom mee naar Den Oever gevaren. Het waaide hard, dus we hebben gelijk ons record op 14,1 knopen bootsnelheid gezet. Ik heb deze J92 namelijk pas zes weken.” Bij Den Oever ging de Jiggle door de sluis om op het IJsselmeer slechts één ton te ronden. “Vervolgens zijn we weer naar buiten gegaan. Intussen was het tij gekenterd.” Uiteindelijk koerste de Jiggle met de stroom mee buitenom de eilanden. “We moesten om 12 uur ‘s middags bij Harlingen zijn vanwege het tij en dat lukte.” De Jiggle wist een kleine 149 mijl af te leggen, wat de overwinning opleverde. “Onze navigator Jeroen was de sleutelfiguur. Hij is de hele week met de voorbereiding geweest”, besluit Breuklander.

Nagelbijten voor ZA1 De Jager

Al jarenlang domineert familie Rootselaar het klassement van de ronde- en platbodems. ZA1 De Jager van Eric Hermans wist daar driemaal tussen te komen en dit weekend lukte dat opnieuw. Hermans: “De familie Rootselaar is een zeer ervaren en gerenommeerde tegenstander. Dit is een eerste plaats om trots op te zijn.” De snelle Lemsteraak startte in Volendam en ging om 19.30 uur door de sluis van Enkhuizen. Hermans: “Daarna zijn we zo snel mogelijk naar de Afsluitdijk gegaan en daar bovenin blijven hangen. Het slot was erg spannend, omdat we het risico namen om dat ene extra rak te zeilen. Daardoor hebben we uiteindelijk gewonnen. Als de wind was weggevallen, was het niet gelukt. Nu waren we vier minuten te laat bij de finish, wat een strafmijl opleverde.”

Debuterend zeilcentrum wint tocht

De twee debuterende J24-teams van Watersportcentrum De Randmeren in Harderwijk maakten goede sier in de tocht. Het As Is Sailing Team van Jeroen Hörst haalde de beste prestatie-index. De collega-instructeurs aan boord van het Snelder Sailing Team eindigde als derde. Beide teams vertrokken in Enkhuizen-Noord, maar daarna scheidden hun wegen. Hörst: “We hebben ons samen voorbereid en tijdens de race belden we soms naar elkaar, maar niemand gaf iets prijs.” Het winnende team zeilde voornamelijk rakken tussen Enkuizen en de Afsluitdijk.

Dinand de Ridder, voorzitter van het 24-Uurs Comité, zei na afloop positief op de 45ste editie van de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace terug te kijken: “Het was een mooie race met een fantastisch finishrak. We hadden weer een volle haven, veel publiek en een rustige binnenkomst. Op naar het vijftigste jubileum.”
Alle uitslagen, foto’s en verslagen zijn te vinden op www.24uurszeilrace.nl.
Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24 Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Hood, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

(Foto: Rondald Koelink- foto-nautiek.nl)

Bron: 24 uurs Zeilrace, 24-08-2009;