Bijna helft van gasgestookte Eemscentrale gaat sluiten

De Franse multinational Engie gaat een gedeelte van de Eemscentrale definitief sluiten vanaf 1 januari. Het gaat om twee van de vijf gasgestookte eenheden. Totaal gaat de Eemscentrale van 2820 MW naar 2100 MW. “Er is geen economisch perspectief, bij de huidige elektriciteitsprijs kunnen wij de kosten niet terugverdienen”, aldus een woordvoerder. Het jaar daarna wordt er nog eens 800 MW stilgelegd, een derde eenheid van de Eemscentrale en een centrale in Lelystad. Die centrales kunnen eventueel later weer worden opgestart.

Er is een overaanbod aan elektriciteit waardoor de prijs laag is. De toenemende productie komt uit de zon en wind en ook doordat kolencentrales steeds meer gaan produceren. Steenkool is een stuk goedkoper dan aardgas maar zorgt voor veel meer broeikasgassen.

Minder aardgas en meer kolen
Volgens het CBS is het aandeel van aardgas met een derde gedaald, van 62 % in 2010 naar 42 % in 2015. Het aandeel steenkool is bijna verdubbeld, van 19% in 2010 naar 35% in 2015. Deze ontwikkeling staat haaks op het streven om de uitstoot terug te dringen. Volgens Engie is de politiek nu aan zet omdat de markt dit niet zelf regelt.