Bijzondere offshore lading: 60.000.000 kilo

Dockwise Vanguard van Boskalis laadt groot vaartuig in Calandkanaal

Op 7 mei laadt de Dockwise Vanguard –  het grootste zware ladingschip ter wereld en eigendom van Boskalis – de Armada Intrepid, een vaartuig van 245 meter. De operatie gebeurt in het Calandkanaal, langs de Rozenburgse Landtong. Naar verwachting vertrekt de Dockwise Vanguard met aan boord de Armada Intrepid enkele dagen later naar de Noordzee.

Het is voor de eerste keer dat de Dockwise Vanguard – in de vaart genomen in 2013 – een scheepsvormige FPSO (Floating Production, Storage and Offloading) vervoert. In de haven van Rotterdam heeft nog nooit een transport van een dergelijk omvang plaatsgevonden.

Offshore facility

Naar verwachting arriveert de Dockwise Vanguard op 30 april in het Calandkanaal. Het schip komt te liggen aan de ‘offshore facility’ (havennummer 5330). Deze ligplaats heeft een waterdiepte van bijna 24 meter en is speciaal ingericht voor offshorevaartuigen.

Keppel Verolme

In de Botlek bij Keppel Verolme (havennummer 4550) ligt dan de Armada Intrepid, eigendom van Bumi Armada Offshore. Dit is een scheepsvormige FPSO (floating, production, storage and offloading) van 245 meter. Het vaartuig wordt in dok 7, het mammoetdok van de werf, gereed gemaakt voor het transport. Dat gebeurt onder andere door de onderkant van de Armada Intrepid te egaliseren. Verder zal Keppel Verolme een viertal connectiepunten installeren om de FPSO zeevast te kunnen maken op de Dockwise Vanguard.

Op 6 mei zullen vier sleepboten van Boskalis-dochter SMIT de Armada Intrepid naar het Calandkanaal varen. Daar wordt het schip op 7 mei bij hoog water op de Dockwise Vanguard geladen. Naar verwachting vertrekt de Dockwise Vanguard dan omstreeks 11  mei naar de Noordzee.

Pioneering Spirit

Terwijl de Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld, nog wordt afgebouwd in het binnenmeer van de Maasvlakte 2, staat op 7 mei de offshore haven van Rotterdam weer in het middelpunt van de belangstelling.

Lees meer…Port of Rotterdam