Binnenvaart sluis Terneuzen melden bij North Sea Port

Binnenvaartschepen die via de sluis in Terneuzen het Kanaal Gent-Terneuzen willen opvaren, dienen zich vanaf 1 november 2019 bij North Sea Port aan te melden. Hiermee wordt de dienstverlening vereenvoudigd en de veiligheid verhoogd. Hiervoor nam Rijkswaterstaat deze taak op zich. De aanmelding geldt voor het hele kanaal Gent-Terneuzen, dus zowel voor het Nederlandse als het Vlaamse deel en ook voor de zijhavens/dokken in het havengebied.

Binnenvaartschip op het kanaal. Foto, North Sea Port.

Zodra het binnenschip in de sluis van Terneuzen ligt, moet men zich via de marifoon op kanaal 78 aanmelden bij de Havenkapiteinsdienst van North Sea Port in plaats van bij Rijkswaterstaat.

Landsgrens vervaagt

In het Vlaamse deel van het Kanaal Gent-Terneuzen is aanmelding op marifoonkanaal 78 al een paar jaar van toepassing. Voor wie vanuit de sluis in Terneuzen het Nederlandse deel van het kanaal wil opvaren, is deze aanmelding dus nieuw. Hiervoor diende de aanmelding enkel aan de grens te gebeuren om het Vlaamse deel binnen te varen. Voor de binnenvaartschippers vervaagt hiermee de landsgrens tussen België en Nederland.

Binnenvaartschippers hoeven zich nog maar één keer aan te melden. De verplichting om af te melden komt te vervallen.

Meer eenvoud en veiligheid

Jarenlang nam Rijkswaterstaat deze aanmelding op zich, in opdracht van North Sea Port. Als fusiehaven kan North Sea Port met inzet van dezelfde middelen meer eenvoud en uniformiteit brengen voor binnenvaartschippers, rederijen en bedrijven op het hele Kanaal Gent-Terneuzen. Tevens vergroot deze nieuwe werkwijze het zicht op de vaarbewegingen alsook de veiligheid in het havengebied. Per jaar passeren er immers haast 50.000 binnenvaartschepen door de sluis in Terneuzen op weg naar een kade bij een bedrijf, een ligplaats of op doorreis richting Noord-Frankrijk.