Binnenvaart tussen Rotterdam en North Sea Port groeit

  • binnenland

Jaarlijks worden er 15.000 containers met een rechtstreekse binnenvaartdienst vervoerd tussen Rotterdam, Vlissingen, Terneuzen en Gent. Twee jaar geleden investeerden de Rotterdamse haven en North Sea Port in deze nieuwe verbinding, die is opgezet door logistiek dienstverlener Danser Group. “We kunnen zo meer lading via de binnenvaart binnen deze corridor vervoeren.”

Foto, Danser
Foto, Danser

Vóór 2016 bestond er nog geen vaste dienst die deze vier havens met elkaar verbond. Er was wel binnenvaarttransport tussen de afzonderlijke havens en een groot deel werd met vrachtwagens vervoerd.

De vraag naar een frequente verbinding groeide en Danser doet sinds december 2016 alle havens wekelijks aan met een containerschip. Hierdoor verschuift die lading van de weg naar de binnenvaart (modal shift) en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de sterke zee- en doorvoerfuncties van de deelnemende havens.

Betrouwbaar en weinig CO2-uitstoot

“Containervervoer per binnenvaartschip kent betrouwbare aankomsttijden en weinig CO2-uitstoot. Daardoor is deze manier van transport steeds aantrekkelijker voor bedrijven”, legt Matthijs van Doorn, manager logistics van Havenbedrijf Rotterdam, uit. “De verbinding bestond nog niet en is eigenlijk vanaf de start meteen een groot succes. Voor ons betekent het een mooie versterking en uitbreiding van het vervoer van en naar ons (achterland)netwerk via de binnenvaart.”

Kleinere footprint

“Met deze service wordt optimaal gebruik gemaakt van de sterke zee- en doorvoerfuncties van de deelnemende havens” zegt Jean Ruinard, commercieel manager bij North Sea Port. Het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Vlissingen in Nederland tot Gent in België. “Door deze samenwerking is er voor bedrijven binnen deze corridor een uitstekend alternatief voor de weg geboden. Dat draagt bij aan een kleinere ‘footprint’. In het verleden gingen containers voornamelijk via de weg. Met deze connectie geven we invulling aan de behoefte van onze klanten aan extra modaliteit.”

Frankrijk

Het leeuwendeel van de 15.000 containers wordt verscheept in de corridor Rotterdam-Zeeland-Gent. Daarnaast beginnen ook volumes van en naar Noord-Frankrijk en het zuiden van België te groeien. Marco Zwaap, General Manager Operations bij Danser Group: “Sinds we deze verbinding hebben, varen er onder andere kleinere schepen vanuit Wallonië en Lille naar Gent. Daar worden ze gelost en overgeplaatst op het binnenvaartschip naar Zeeland en Rotterdam. Vice versa werkt dat uiteraard ook. Vroeger ging doorvervoer naar die gebieden bijna altijd via de weg. De dienst is complementair aan andere directe verbindingen die binnen dit vaargebied al bestonden.”

Significante groei in komende jaren

Danser Group verwacht voor de komende jaren een significante groei voor deze dienst. Inmiddels is er in North Sea Port, in Westdorpe in Zeeland, een terminal (3MCT) bijgekomen en wordt de frequentie van het aantal afvaarten verhoogd.

Photo:

Related news

List of related news articles