Binnenvaart wenst geen slachtoffert te worden van conflict tussen overheid en ambtenarenbonden

HASSELT (20 maart 2008) – De Raad van Bestuur van Promotie Binnenvaart Vlaanderen roept de overheid op om het overleg met de ambtenarenbonden te intensiveren, teneinde de blokkering van de waterwegen zo snel mogelijk te beëindigen. De binnenvaart voelt zich gegijzeld in een sociaal conflict waarin het geen partij is.
Promotie Binnenvaart Vlaanderen wil nadrukkelijk geen partij kiezen in het conflict tussen de overheid en de ambtenarenbonden. De vereniging erkent ook de vrijheid van actievoerders om de middelen te kiezen die zij opportuun achten. Omwille van die dubbele terughoudendheid heeft PBV niet gereageerd vooraleer een mogelijke oplossing in zicht is.
PBV wijst er evenwel op dat de binnenvaart in Vlaanderen het belangrijkste slachtoffer is van dit sociaal conflict. De sector voelt zich gegijzeld door acties waarin ze geen partij is, en waar ze ten gronde geen standpunt over inneemt. Promotie Binnenvaart Vlaanderen roept de binnenvaartorganisaties op om zich niet ten gronde in het debat te mengen. Anderzijds wenst PBV te benadrukken dat het onaanvaardbaar is dat onrechtstreeks één sector wordt geviseerd. Andere beroepssectoren zouden dat evenmin aanvaarden.
De binnenvaart lijdt aanzienlijke schade door de blokkering van sluizen en waterwegen. Honderden schepen liggen noodgedwongen stil. De economische schade dreigt in de miljoenen te lopen. Wat aanvankelijk aangekondigd was als een sociale actie die 24 uur zou duren per provincie, is volgens PBV vandaag, ten gevolge van aan de sector externe interventies buiten de geplande proporties aan het treden. Dit leidt tot een situatie die voor de binnenvaartondernemers niet meer beheersbaar is. Inzonderheid is de situatie kritiek aan de sluis van Evergem, waar in andere provincies afspraken kunnen gemaakt worden tussen alle betrokkenen om de gevolgen te temperen vreest PBV dat aan de belangrijkste binnenvaartsluis van Vlaanderen de situatie dreigt te escaleren.
Promotie Binnenvaart Vlaanderen wijst nog op enkele andere aspecten. De bedrijfszekerheid, die één van de grote troeven is van de binnenvaart, komt in het gedrang – wat de just-in-time economie bedreigt. Binnen het goederentransport vormen binnenschepen een belangrijke schakel in de hele logistieke keten – en als de schepen stilvallen dreigt de hele logistieke keten zeer snel in problemen te geraken. Bij de schepen die stilliggen vóór de sluizen, bevinden zich verscheidene schepen met gevaarlijke producten – wat de veiligheid van schip, bemanning en omgeving potentieel in gevaar brengt. Tot slot vreest PBV dat de gevolgen van de stremming nog een hele tijd zullen aanhouden. Sluizen hebben maar een beperkte capaciteit, en het kan al vlug nog een extra week na een eventueel einde van de acties vereisen, vooraleer de achterstand bij het versassen zal weggewerkt zijn.
De Raad van Bestuur van Promotie Binnenvaart Vlaanderen wijst erop dat de Vlaamse regering zelf altijd de binnenvaart heeft willen stimuleren als een milieuvriendelijke en mobiliteits-bevorderende transportmodaliteit. Vandaag is trouwens voor iedereen duidelijk hoe belangrijk de binnenvaart is voor de economie van het land.

Bron: Promotie Binnenvaart Vlaanderen, 20-03-2008;