Bio-lpg in haven Rotterdam voor Europa

Neste heeft bij zijn raffinaderij op de Maasvlakte een installatie gebouwd voor de productie van biopropaan ofwel bio-lpg. Deze hernieuwde brandstof stoot aanzienlijk minder CO2 uit en kan worden gebruikt door elk voertuig dat door lpg wordt aangedreven. SHV Energy is afnemer van de biopropaan en vermarkt het op de Noordwest-Europese markt. 

NEXBTL-technologie
Door de NEXBTL-technologie van Neste zijn hernieuwbare producten te maken uit vrijwel alle soorten plantaardige olie en dierlijk afvalvet. Kaisa Hietala is vice-president Renewable Products bij Neste en vertelt over de uitbreiding van het assortiment: “Op basis van onze NEXBTL-productietechnologie hebben we een lijn van hernieuwbare producten ontwikkeld. Bio-lpg is de laatste aanwinst in die lijn,” zegt Hietala. “Hierdoor kunnen klanten in Europa gebruik maken van een duurzame brandstof en profiteren van de milieuvoordelen van dit product.” De brandstof maakt deel uit van de visie op de toekomstige brandstoffenmix van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Schoner alternatief
“Bio-lpg is een mooie toevoeging op ons productportfolio, die onze klanten veel voordeel gaat opleveren,” aldus Fulco van Lede, lid van de Raad van Bestuur van SHV Energy. “De brandstof kan in een groot aantal bestaande lpg-toepassingen gebruikt worden: van transport en commerciële verwarming tot gascilinders voor vrijetijdsdoeleinden. Bio-lpg is dus zeer veelzijdig en vereist geen aanpassingen aan de bestaande apparatuur. Daarnaast biedt het onze klanten op het platteland een nog schoner alternatief voor koolstofrijke brandstoffen; waar gebruikers in gebieden die niet op het energienet zijn aangesloten nu nog vaak afhankelijk van zijn.”

Buitenlandse interesse
Niet alleen in Nederland is er veel interesse in het product. Ook het Britse ministerie van Verkeer heeft bio-lpg opgenomen in zijn programma voor hernieuwbare transportbrandstof. Distributeur SHV Energy werkt met klanten en beleidsmakers in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Scandinavië en de Benelux aan soortgelijke regelingen, om ervoor te zorgen dat bio-lpg in steeds meer landen gebruikt zal worden.

Meer… Port of Rotterdam