Blog van Sophie ten Zeldam leerling bij Defensie

In augustus 2011 ben ik (Sophie) begonnen op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder met de opleiding tot Officier. 

Open dagen
Toen ik in de vijfde klas van het VWO zat begon ik al open dagen te bezoeken. Je kunt je namelijk rustig oriënteren, vaak wordt je op open dagen namelijk overladen met informatie. De opleidingen waarin je na een (half)jaar nog steeds interesse hebt kun je dan een tweede keer bezoeken in je examenjaar, dit keer met gerichte vragen en kun je deelnemen aan een meeloopdag. Zo gezegd, zo gedaan ben ik in de vijfde klas naar verschillende studiebeurzen en open dagen geweest. Aan het begin van de zesde klas was het al duidelijk wat ik wilde, namelijk officier worden bij de Koninklijke Marine. Omdat deze opleiding zo afwijkt van de anderen heb ik naast het bezoeken van een open dag van de school ook een dag meegevaren met een Marineschip en ben ik twee dagen op snuffelstage geweest om alvast een indruk te krijgen van het militaire wereldje.

Solliciteren
In tegenstelling tot de meeste opleidingen kon ik me niet gewoon inschrijven maar moest ik solliciteren. Naast het opsturen van een sollicitatiebrief en mijn CV had ik een persoonlijk gesprek met een commissie en werd ik psychologisch- en fysiek gekeurd en tot slot moest ik door de veiligheidsscreening komen. Ik solliciteerde voor een baan bij de Marine waarbij ik de eerste jaren zou gaan studeren. In totaal duurt de opleiding 5 jaar waarvan 3 jaar voor je bachelor is en 2 jaar waarin je specifiek je beroep leert. Daarna blijf je nog minimaal 7 jaar werken bij de Marine. Dat was best even gek om op je achttiende een contract te tekenen voor 12 jaar! Een opleiding/baan bij Defensie is meer dan alleen studie/werk, je bent namelijk militair en de eerste periode van je opleiding volg je een internaatsysteem.

Internaat
Bij Defensie horen natuurlijk ook rangen en op de dag dat je begint start je helemaal onderaan. Eerst krijg je een introductie waarin je wordt ‘omgeschoold’ van burger naar militair. Je ruilt je kleding om voor een uniform, leert exerceren (het oefenen in het uitvoeren van bepaalde militaire bevelen), krijgt lessen over de Marine, sport veel, leert schieten en alles wordt gedaan in de looppas (rennend) en met je buddy (kameraad). Na de introductie begin je met je daadwerkelijke opleiding. De eerste twee tot drie jaar (afhankelijk van je vooropleiding: VWO of HBO/WO) studeer en leef je intern. We slapen, eten, studeren, sporten, ontspannen allemaal met elkaar. In het begin moet je hier misschien aan wennen, maar het creëert een hechte band en eigenlijk vind ik het heel gezellig. Daarnaast is het ook heel makkelijk als je ergens niet uit komt, er is altijd wel een klasgenoot of iemand van het jaar boven je die je kan helpen.

Opleiding
De bachelor die ik volg is Militaire Systemen en Technologie, wat te vergelijken is met een technische studie aan een van de technische universiteiten. Enkele voorbeelden van vakken die je krijgt zijn mechanica, stromingsleer, lineaire algebra, netwerkanalyse en een project waarbij je met een groep een geheel nieuw systeem moet ontwikkelen. Mijn bachelor wordt afgewisseld met vakken voor mijn toekomstige beroep; Officier van de Technische Dienst. Hierbij ben je verantwoordelijk voor (een deel van) de technische systemen aan boord, dit loopt uiteen van motoren tot wapens en van communicatie apparatuur tot huishoudelijke apparaten. Tijdens deze vakken ga je soms ook varen om de opgedane kennis toe te passen in de praktijk.

Marine
Bij de Marine zijn er opleidingen en functies voor alle niveaus (vmbo tot wo) en in alle richtingen (administratief tot technisch). Ik vind het leuk dat tijdens mijn opleiding de theorie regelmatig wordt afgewisseld met de praktijk, dat je breed wordt opgeleid en dat naast kennis ook discipline en kameraadschap wordt bijgebracht.

Ik adviseer jullie om goed te oriënteren wat je leuk vind, ga kijken bij open dagen maar loop ook zeker mee met mensen van een opleiding. Stel ze vragen over hun beweegredenen om deze studie te volgen, hoe hun beeld was voordat ze begonnen en hoe deze nu is. Ook kan je voor meer informatie over de opleiding maritiem officier een kijkje nemen in onze opleidingengids.

Meer… Maritime by Holland