Boordhelikopter stopt drugstransport

  • binnenland

De HITRON-boordhelikopter van Zr. Ms. Holland heeft afgelopen week een snelle drugsboot gestopt in het Caribisch Gebied. Dit deed de heli door met zijn boordwapen de motoren stuk te schieten. Tijdens de gezamenlijke drugsbestrijdingsoperatie van de marine en de Nederlandse en Amerikaanse kustwacht werd zo’n 160 kilo cocaïne onderschept.

RHIB-motorboot vaart bij de gestopte drugsboot

Een RHIB-motorboot vaart bij de gestopte drugsboot (rechts). Aan boord van deze zogenoemde ‘go fast’ zitten 2 mariniers met de 3 verdachten.

Het Dash 8-patrouillevliegtuig van de kustwacht ontdekte een verdacht bootje van het type ‘go-fast’, een zeer snelle boot met buitenboordmotoren. Direct werd de boordhelikopter van het Nederlandse patrouilleschip ingezet. Na een korte achtervolging wist de HITRON-helikopter van de US Coastguard  het verdachte bootje te stoppen.

Paketten cocaïne
Kort hierop waren de 2 snelle FRISC-vaartuigen van de Holland ter plaatse. Zij visten de overboord gegooide drugsbalen uit het water. Aan boord van het verdachte vaartuig troffen de mariniers ook pakketten met cocaïne aan. De 3 verdachten zijn aangehouden, naar de Holland gebracht en vandaag met hun smokkelwaar overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Drugsbestrijding en noodhulp
Zr. Ms. Holland is op dit moment het stationsschip in het Caribisch gebied. Het stationsschip maakt, samen met partnerlanden in het gebied, jacht op drugs. Daarnaast beschermen zij het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook verleent ze eventueel noodhulp in het gebied bij een orkaanpassage.

Meer… Defensie 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten