Booreiland gestrand op eiland voor Schotse kust

Het booreiland ‘Transocean Winner’ is voor de Schotse westkust gestrand op het eiland Lewis en er is een onbekende hoeveelheid dieselolie gelekt. Het booreiland werd gesleept door een zeesleepboot van ALP Maritime Services uit Rotterdam. Zij kwamen in een zware storm terecht en de sleeptros brak en door de stroming raakte het booreiland op drift. Het slechte weer kwam onverwacht.

Er was geen bemanning aan boord van het booreiland er is nog wel zo’n 280 ton dieselolie aan boord in tanks. Een team van experts is overgevlogen naar Schotland om de eerste inspectie uit te voeren. Er is nog een onbekende hoeveelheid dieselolie in zee gelekt. In de nabij gelegen baai en verscheen een dunne glans van diesel en planten op het strand zijn bedekt met een  zwarte substantie wat kan wijzen op lekkage uit het booreiland.

Angus MacLeod, voorzitter van Carloway Gemeenschapsraad, vertelde aan de BBC dat het gelukkig om een booreiland gaat en niet een olietanker bijvoorbeeld. Hij zei: “Als dit gebeurd was met een geladen olietanker zou deze plaats verwoest zijn. Er zijn een heleboel mensen hier in de buurt die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de visserij, visteelt en toerisme.”

Het Britse Maritime & Coastguard Agency (MCA) heeft eerder verklaard dat het risico op vervuiling laag is.