Booth/Nieuwenhuis aan de leiding na eerste dag Aruba Heineken Catamaran Regatta

De Nederlanders Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen) gaan aan de leiding na dag één van de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2008. De competitie begon ’s ochtends met een pittige oefenwedstrijd, waarbij menig team over de kop ging. In de middag volgde de eerste race van de serie bij gemiddeld 22 knopen wind en volop Caribische zonneschijn. De top zes lag dicht bij elkaar en wisselde geregeld van positie. Uiteindelijk trok het olympische duo Booth/Nieuwenhuis, zeilend op een F18 Hobie Tiger, aan het kortste eind. De vloot bestaat dit jaar uit 41 catamarans, die zes landen vertegenwoordigen.

Team Gummer/Bogaards vloog over de startlijn aan pin-end zijde (linkerkant) en ging drie rondes aan kop. Gummer: “Zodra we de ruimte hadden, zijn we overstag gegaan en lagen we op koers voor de bovenboei. Dat was al na 50 tot 100 meter. De rest van het veld zette door.” Booth en Nieuwenhuis hadden hetzelfde plan als Gummer, maar konden niet wegklappen. Gummer vervolgt: “Mitch en Pim pakten ons in het derde kruisrak door eerder overstag te gaan, maar wij wisten ze weer in te halen. Vervolgens konden we ze voor de wind achter ons houden, maar in het laatste kruisrak gebeurde precies hetzelfde.” De olympiërs braken weg naar het midden, namen de koppositie over en hielden die vast tot aan de finish.

In het finale spinnakerrak werd het nog even spannend bij de gate (benedenboeien). Team Zwitserleven kwam van links en Gummer van rechts. Booth: “We hadden de gate overvaren, dus de spi moest omlaag.” Toch wisten de Nederlanders hun Britse rivaal achter zich te houden. De Engelsman moest tijdens het droppen van de spinnaker voorrang geven aan een cat uit de kleine klasse. “Het was een mooie race”, aldus Nieuwenhuis. Bovendien was het weer de eerste die het tweetal samen zeilde, na het behalen van de vijfde plek bij de Spelen van 2008 in Qingdao.

Xander Pols en Frank de Waard (NED) finishten met hun F18 Nacra Infusion als derde. Pols: “We zijn tweemaal in het kruisrak ver de rechterhoek ingedoken. Daarmee hebben we veel boten gepakt.”

F18-plannen Booth/Nieuwenhuis
“Pim en ik zijn met Zwitserleven en Hobie Cat overeengekomen dat we in het komende seizoen aan de grote F18 evenementen gaan deelnemen”, licht Booth het vervolg van hun catamaranactiviteiten toe. “Dat betekent dat we meedoen aan Eurocat, de Ronde om Texel en het WK F18. Onze focus ligt op het racen met de nieuwe Hobie F18.”

Kleine cats te enthousiast
De helft van de kleine klasse, bestaande uit zes cats met een handicap rating hoger dan 105, was te enthousiast op de startlijn. Drie teams trokken de schoten een minuut te vroeg aan, wat resulteerde in een diskwalificatie. De dertienjarige Sil Grijpma en zijn stuurman Henk-Johan Hankart (beiden wonend op Aruba) pakten de zege. Sil en zijn broer Rens (11) bemannen afwisselend voor Hankart. Hun moeder Francis van Baaren en zus Frederique Grijpma mengen zich eveneens in de strijd.

Voor morgen staan er twee wedstrijden gepland.

Top vijf <105 vloot (35 deelnemers):
1. NED – Booth/Nieuwenhuis, F18 Hobie Tiger
2. GBR – Gummer/Bogaards, F18 Capricorn
3. NED – Pols/De Waard, F18 Nacra Infusion
4. NED – De Boer/De Munck, F18 Hobie Tiger
5. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Hobie Tiger

Top drie >105 vloot (6 deelnemers):
1. ARU – Grijpma/Hankart, Dart 18
2. NED – Baas/Baas, Hobie 16
3. ARU – Valize/Maarten, Nacra 580

De Aruba Catamaran Regatta wordt mogelijk gemaakt door Heineken, Aruba (ATA), Martinair, Hapag Lloyd, Holiday Inn, Setar, AWA, Coca Cola, TNG, Does & Cadushi, Aruba Aloe, Palmtours, Aruba Watersports Center, Atlantis, Pelican Nest, Moomba Beach, Zwitserleven en Alfons de Letter.

Foto: Clairematches.com

Bron: Aruba Regatta, 16-11-2008;