Boskalis gaat eiland aanleggen in IJmeer in Amsterdam voor woningbouw

  • binnenland

Boskalis gaat een kunstmatig eiland aanleggen in het IJmeer waar woningbouw op gaat komen. Naast de bestaande IJburg-eilanden in Amsterdam. Volgens de gemeente Amsterdam kwam Boskalis als beste uit de bus van alle inschrijvingen voor dit project. Het project gaat zo’n 85 miljoen euro kosten.

Het kunstmatig eiland in het IJmeer wordt aangelegd voor de ontwikkeling van woningbouw voor de verdere groei van Amsterdam. Tijdens de eerste fase wordt er zo’n 82 hectare land gecreëerd, door het opspuiten van bijna 9 miljoen kubieke meter zand, met een deels zachte en deels harde stenen oeverbescherming. Voor de grondverbetering wordt er ook 3.500 kilometer aan verticale drainages gebruikt. Er is ook nog een optie opgenomen voor het realiseren van nog eens 53 hectare, dit maakt nu geen deel uit van de aanneemsom.

Naar verwachting gaat de gemeente Amsterdam de opdracht medio mei definitief toekennen. De werkzaamheden gaan in het derde kwartaal 2018 van start en het project moet in 2020 afgerond zijn.

Er komt ook een natuurgebied 
Naast het kunstmatige eiland gaat Boskalis ook een natuurgebied aanleggen van ruim 3 hectare bestaande uit een rietlandschap en een mosselbank. Door het natuurgebied reeds in deze fase aan te leggen kan de natuur zich eerder ontwikkelen.

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten