Boskalis is gestart met aanleg van de Marker Wadden

  • binnenland

Op dinsdag 22 maart is de aanleg van de natuureilanden de Marker Wadden gestart. Kraanschip De Kreeft van Boskalis is begonnen met het maken van onderwaterdammen. Deze gaan de basis vormen voor het eerste natuureiland van de Marker Wadden. De eilandengroep, bedacht door Natuurmonumenten in samenwerking met Rijkswaterstaat, moet ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer weer floreert. Boswachter André Donker: ,,Veel trekvogels foerageren in Nederland tijdens de jaarlijkse vogeltrek, zoals grutto en lepelaar. Ook wordt voor het eerst op deze schaal gebouwd met de natuur; we veranderen er zelfs de kaart van Nederland mee.”

De onderwaterdammen die worden aangelegd in het Markermeer vormen de contouren waartussen de natuureilanden worden opgespoten. De voorbereidende werkzaamheden van het kraanschip De Kreeft nemen zo’n vijf tot zes weken in beslag, daarna start de opbouw. “Tijdens de werkzaamheden wordt de troebelheid van het water telkens gemeten door Boskalis om te voorkomen dat het water niet te troebel wordt omdat dit nadelig is voor het onderwaterleven” aldus André Donker

Marker Wadden
De Marker Wadden zijn natuureilanden die de komende jaren in stappen worden ontwikkeld in het Markermeer. De aanleg geeft een positieve impuls aan de ecologische kwaliteit. De natuurlijke oevers van de eilanden bieden straks kans aan vissen om te paaien en foerageren, zodat er weer grote aantallen vogels zoals sterns en steltlopers kunnen terugkeren naar het gebied. Het totale archipel van eilanden is 750 hectare. Het robuuste natuurgebied is niet alleen voor de Nederlandse natuur, maar ook voor de natuur wereldwijd van groot belang.

Meer… Natuurmonumenten en Boskalis 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten