Boskalis sleept contract windmolenpark Aberdeen binnen

Boskalis heeft een contract verworven voor de aanleg van het windmolenpark Aberdeen Offshore Windfarm. De waarde van het contract bedraagt ruim € 100 miljoen. Het omvat alle offshore-activiteiten van het windmolenpark, met uitzondering van de levering van de windturbines. Het project, dat voor energiereus Vattenfall wordt uitgevoerd, bestaat uit elf windturbines met een capaciteit van 92,4 MW.

Aberdeen Offshore Windfarm, dat ook wel bekend staat als het European Offshore Wind Deployment Centre, ligt ongeveer drie kilometer voor de kust van Aberdeen. De werkzaamheden van Boskalis omvatten onder andere de inkoop, levering, transport en installatie van de funderingen en stroom- en exportkabels. Ook zorgt het bedrijf voor het transport van de windturbines en het leveren van het installatieschip.

Speciaal is het gebruik van suction bucket jacket-funderingen in samenhang met de grootte van de windturbines en het gebruik van 66kV elektriciteitskabels met een hoge capaciteit. Boskalis zal het ontwerp van de funderingen voor haar rekening nemen. Het realiseren van de 66kV stroom- en exportkabels zal gedaan worden door Boskalis-dochter VBMS.

Het offshore project zal naar verwachting in september 2017 van start gaan. De funderingen en kabels zullen worden getransporteerd en geïnstalleerd met eigen materieel, waaronder een valpijpschip, transportbakken, een grote drijvende bok en een kabellegschip. De installatie van de windturbines zal worden uitgevoerd met behulp van een installatieschip dat door Boskalis wordt geleverd. Het project zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018 worden voltooid.