Boskalis stelt gesprek uit met FNV

Boskalis heeft een gepland gesprek met FNV afgezegd meldt NU.nl. Een woordvoerder van Boskalis heeft dit bevestigd. ”FNV wil praten over nut en noodzaak van de reorganisatie, maar daar gaat de ondernemingsraad over. Pas als die advies heeft uitgebracht, wordt het sociaal plan verder uitgewerkt. Dan komen de bonden in beeld, zei hij. Het bedrijf kondigde in juli aan dat het wereldwijd honderden banen wil schrappen. De vloot wordt uitgedund omdat er door de zwakke oliemarkt minder werk is. In totaal gaan 650 banen verloren, waarvan 150 in Nederland.

”Er werken 2400 mensen op de vloot, daarvan wordt een kwart geraakt. Het is een illusie om te denken dat je die allemaal intern kunt herplaatsen” aldus de zegsman. Boskalis wil zoveel mogelijk mensen herplaatsen maar de mogelijkheden binnen het bedrijf zijn wel beperkt. Boskalis heeft in totaal zo’n 8000 werknemers.

FNV spreekt van een kille sanering die ernstig moet worden bijgesteld. Gedwongen ontslagen moeten worden voorkomen, vindt de vakbond, ook omdat Boskalis ondanks de moeilijke marktomstandigheden nog gewoon winstgevend is. ”Boskalis blokkeert hiermee ons overleg om tot een verantwoord reorganisatieplan te komen”, aldus Charley Ramdas van FNV.