Boskalis verkoopt terminalactiviteiten aan Lamnalco voor USD 450 miljoen

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft een overeenkomst gesloten met het Saoedi-Arabische concern The Rezayat Group (Rezayat) aangaande de verkoop van de terminal en AHTS transport activiteiten van SMIT aan Lamnalco Ltd (Lamnalco). Boskalis en Rezayat zijn beide 50% aandeelhouder in Lamnalco.
Lamnalco zal circa USD 450 miljoen betalen voor deze activiteiten en per saldo zal Boskalis circa 75% van deze overnameprijs in contanten ontvangen. Lamnalco zal alle terminalactiviteiten van SMIT overnemen, uitgezonderd de terminalactiviteiten van Rebras (Brazilië) en van de joint-ventures in Egypte en Singapore (Keppel-SMIT). Daarenboven zal Lamnalco acht L-klasse AHTS schepen van SMIT overnemen, die onderdeel uitmaken van de SMIT Transport activiteiten. Per saldo vertegenwoordigden de verkochte activiteiten in 2010 een EBITDA van circa USD 55 miljoen.

SMIT Terminals en Lamnalco hebben beide een leidende positie in de mondiale markt van gespecialiseerde dienstverlening aan olie- en gasterminals. Dit is een sterk groeiende markt, gedreven door de stijgende wereldvraag naar energie, in het bijzonder vloeibaar aardgas (LNG). Met de combinatie wordt een leidende speler van wereldformaat gecreëerd en wordt een uitstekend platform voor verdere groei geboden.
Met het samengaan in Lamnalco ontstaat een slagvaardig en goed gefocust bedrijf. Door haar zelfstandige positie is Lamnalco bovendien in staat haar kapitaalstructuur zo efficiënt mogelijk in te richten, waarbij optimaal kan worden ingespeeld op de mogelijkheden die de financiële markten hiertoe bieden.

De combinatie van de twee spelers biedt aanzienlijke synergetische voordelen, zowel operationeel als commercieel. Samen hebben ze meer dan 50 terminalcontracten in uitvoering, met meer dan 2.000 werknemers, ruim 150 schepen en zijn ze werkzaam in meer dan 30 landen, verspreid over vijf continenten. De solide marktpositie is opgebouwd dankzij de kwaliteit en de professionaliteit van de medewerkers. Deze krijgen door de schaalvergroting volop kansen zich verder te ontwikkelen.

De definitieve effectuering van de transactie zal naar verwachting in de tweede helft van 2011 plaatsvinden. Deze effectuering is onder voorwaarde van de vervulling van de gebruikelijke condities die bij een dergelijke transactie gelden. Naar verwachting zal het eenmalige boekeffect van de verkoop van de SMIT activiteiten op de winst- en verliesrekening van Boskalis over 2011 niet materieel zijn.

Bron: Boskalis, 01-07-2011;