Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

Bouw van Amador Cruiseterminal in Panama gestart

Op woensdag 18 oktober organiseerde de Panama Maritime Authority (AMP) een startceremonie voor de aanleg van de nieuwe Amador-cruisehaven. In de aankomende 18 maanden wordt aan de Stille Oceaanzijde van Panama een volledig nieuwe cruiseterminal gebouwd.

Het ontwerp en de bouw van de Amador-cruiseterminal, aan het eiland Perico, is door AMP toegekend aan het consortium Cruceros del Pacifico, een samenwerking van Jan De Nul Panama SA en China Harbour Engineering Company. Deze nieuwe cruiseterminal wordt uitgerust met twee dokken waarin cruiseschepen met een capaciteit tot vijfduizend passagiers (Oasis-klasse) per dok gelijktijdig kunnen aanleggen.

“Dit infrastructuurproject is cruciaal voor de verdere economische ontwikkeling van Panama,” sprak Juan Carlos Varela, President van Panama. “Het levert niet alleen een duizendtal directe banen en 1.800 indirecte banen op tijdens de bouwfase maar ook vaste banen voor de exploitatie van de terminal. Dit alles heeft een positief effect op de Panamese economie en op de gezinnen van de werknemers die aan dit prachtige project gaan meewerken.”

Als lid van het consortium Cruceros del Pacifico gaat Jan De Nul Panama SA alle bagger- en opspuit werken die nodig zijn voor de aanleg en werking van de terminal voor haar rekening nemen. Dit omhelst onder andere het baggeren van aanlegplaatsen, zwaaikom en toegangskanaal met een kraanponton en sleephopperzuiger. Ook voor het baggeren en transporteren van zand vanuit een leenzone en de opspuiting van een terrein van 8,3 hectare voor de bouw van alle landinrichtingen zal een sleephopperzuiger gebruikt worden.