Brand geblust op ULCS ‘Maersk Honam’ met hulp van Boskalis

Op het Ultra Large Container Ship Maersk Honam is op 6 maart een zware brand uitgebroken in de Arabische Zee. Vrijwel alle containers aan de voorkant van het schip zijn weggesmolten. De brug op het middenschip bleef gespaard. Er zijn drie bemanningsleden overleden en één wordt er nog vermist. Boskalis heeft de brand met succes geblust. Smit Salvage en Ardent hebben opdracht gekregen voor de berging.

Toen de brand uitbrak was het schip 900 zeemijlen ten zuidoosten van Salalah (Oman) en 800 zeemijl van Mumbai. De bemanning slaagde er niet in om de brand te blussen en konden van boord stappen op het containerschip ALS Ceres die in de buurt was.

Boskalis Salvage blust de brand met zes schepen
Boskalis salvage werd benaderd om de brand te blussen en het schip en haar lading te redden. Zo’n 30 collega’s zijn direct vanuit Singapore en Nederland gemobiliseerd en de operatie is in partnership en in nauw overleg met de scheepseigenaar uitgevoerd. Met de inzet van een zestal schepen, uiteenlopend van grote zeeslepers tot kleinere sleepboten is de brand geblust. Daardoor is slechts een klein deel van de lading verloren gegaan en voorkomen dat het schip zou zinken.

Schip wordt in noordelijke richting gesleept
De afgelopen dagen is er gericht bluswerk aan boord van het schip verricht, de stabiliteit van het schip gecontroleerd en een sleepverbinding tussen het containerschip en een zware zeesleper gelegd. Inmiddels wordt het schip voorzichtig in noordelijke richting gesleept en in afwachting van instructies wordt het schip naar een nog aan te wijzen haven gebracht waar de lading gelost kan worden.

Ultra Large Container Ship Maersk Honam
De Maersk Honam is één van de grootste containerschepen ter wereld met een capaciteit van 15.282 teu. Toen de brand uit brak op het schip waren er 7.860 containers aan boord. Het schip is in 2017 gebouwd en vaart onder de vlag van Singapore en was onderweg van Singapore naar Suez. De bemanningsleden zijn afkomstig uit India, de Filipijnen, Roemenie, Zuid-Afrika, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.