Britse olietanker Stena Impero wordt vrijgegeven

De Britse olietanker Stena Impero wordt snel vrijgegeven in Iran, zegt Erik Hanell, CEO van het Zweedse Stena Bulk. Hanell zei zondag tegen de Zweedse tv-zender SVT dat hij informatie had gekregen dat het schip zondag zou worden vrijgegeven. “We begrijpen daaruit dat de politieke beslissing hierover al is genomen en niets het vrijgeven van het schip nog in de weg staat. Maar we willen niet op de zaken vooruitlopen en willen eerst zien dat het schip de Iraanse territoriale wateren verlaat.”

Het benodigde papierwerk is in orde en de bemanning mag uitvaren. Alleen wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

De Iraans Revolutionaire Garde (IRGC) heeft het schip in beslag genomen op 19 juli en ligt sindsdien aan de ketting in de haven van Bandar Abbas in Iran. De IRGC legde het schip aan de ketting vanwege vermeende schendingen van het zeerecht. Dit gebeurde twee weken nadat een Iraanse tanker aan de ketting was gelegd bij het Britse overzeese gebied Gibraltar. Die tanker mocht in augustus vertrekken.

De eigenaar van Stena Impero ontkende de regels te hebben overtreden en zei dat het schip buiten Iraanse territoriale wateren was gebleven. De Straat van Hormuz is een smalle waterweg bij Iran waar veel olietankers doorheen varen.

Er zijn begin deze maand 7 van de 23 bemanningsleden vrij gelaten. De overige 16 bemanningsleden bleven aan boord om het schip operationeel te houden.